Дават още 3,8 млн. за военното НДК

Дават още 3,8 млн. за военното НДК | StandartNews.com

 

3,8 млн. лв. ще бъдат отпуснати за довършването на сградата на съда, известна като "военното НДК". Това съобщи премиерът Бойко Борисов, след като инспектира сградата заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов, министъра на финансите Владислав Горанов, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, шефа на Районния съд Методи Лалов и кмета на София Йорданка Фандъкова. "Решението за това ще бъде взето още днес "на подпис", обяви премиерът. Правосъдният министър отбеляза, че тези пари ще са достатъчни сградата да бъде довършена и това може да стане до края на тази година. Борисов допълни, че до юни догодина очаква сградата да е завършена.

Предвидено е от общината да изградят инфраструктурата около новия съд. За тази цел са необходими още 6 млн. лева, които също ще бъдат осигурени. С тях ще се преместят трамвайните линии и те вече няма да минават край жилищните сгради и в подлеза на НДК. Ще се направи и нова организация на движението в района, както и достатъчно паркинги за посетителите на съда. Идеята Софийският районен съд да се премести във военното НДК датира от предишния кабинет на Борисов. Тогава правителството предостави и средства на военното и правосъдното министерство за довършването и пригодяването на сградата. Проектът обаче беше блокиран заради спор за авторски права с архитекта.

"Ако не си бяхте направили експеримента Орешарски, тази сграда днес щеше да е готова и да се погрижим за другите съдебни сгради", отбеляза Борисов. Строителството на сградата започна през 2004 г. по времето на тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. За строежа отговаряше Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация". През миналата година бившият главен секретар на агенцията Иван Иванов беше осъден заради умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за проектирането на сградата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай