Дават на Цацаров новите националисти

Дават на Цацаров новите националисти | StandartNews.com

София. Новите националисти отиват в прокуратурата. Българският хелзински комитет поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да спре регистрацията на "Националистическа партия на България". Независимо от правозащитната организация за същото настоява и партията на бившия военен министър на Тройната коалиция Николай Цонев "Нова алтернатива". И двамата ищци смятат, че учредената на 9 ноември формация е противоконституционна, тъй като подбужда към дискриминация, насилие и омраза.

От БХК изразяват и безпокойство от "растящата вълна на неототалитарен расистки, ислямофобски и ксенофобски екстремизъм, който се изразява както в открито подбуждане към омраза и саморазправа, така и в актове на престъпно дискриминационно насилие". Правозащитниците призовават прокуратурата за стриктен превантивен контрол, за да се противопостави на тази тенденция.

Според хората на Цонев пък новата партия е поредният "псевдопатриотичен проект в страната, разчитащ на петнайсетминутна слава, постигната чрез добре планирана медийна кампания".

В основата на новите националисти са младежи от фен клубове в София и страната като "Национална съпротива", всички дивизии на "Кръв и чест", "Българска национално-радикална партия", фен сдружение "Офанзива".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай