Дават на съд окупаторите

Уволниха охраната на Алма матер

Дават на съд окупаторите | StandartNews.com

София. Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" обмисля дали да заведе искове срещу участвалите в окупацията. "Претърпели сме загуби и има престъпление - беше обсебена публична собственост и сме длъжни да реагираме", заяви ректорът проф. Иван Илчев пред БНТ. В момента се очаква становище на юристите на Алма матер. Ректорският съвет ще реши и дали студентите да бъдат наказани. След като окупацията падна и комисия разгледа сградата, стана ясно, че са били нанесени незначителни щети.

Самата обсада падна рано сутринта във вторник не и без помощта на органите на реда. Късно в понеделник вечер полицаи направиха плътен кордон около сградата на ректората. Така достъпът до университета беше ограничен, а веднъж излезлите от сградата не можеха да се върнат. И окупаторите останаха без възможност да се снабдяват с храна.
Ректорът обясни, че в нито един момент не се е предвиждало полицията да нахлува в университета. Тактиката за действие е била обсъдена на среща между Илчев, главния прокурор Сотир Цацаров и МВР шефа Цветлин Йовчев.
Блокадата докара уволнение за охранителите на университета.

Още от днес в сградата влиза нова фирма. Проф. Илчев обясни, че сегашните мерки за сигурност са твърде занижени, а причината са намалените средства, които университетът получава в последните 4 г. след решението на бившия финансов министър Симеон Дянков да ореже субсидията с 35%. Новите гардове са с договор за шест месеца, а след това ще бъде направена обществена поръчка за по-дълъг период, обясни ректорът. Окупацията е провалила 16 изпита, на които е трябвало да се явят общо около 800 студенти.
Заради блокадата ректорът и лидерът на ГЕРБ влязоха в задочен спор. Причина стана ехиден коментар на Илчев. "Много се смях, че прословутата интуиция на Бойко Борисов му изневери. Той подкрепи тези студенти часове преди те да свалят окупацията", каза Илчев пред БНТ. "Уважаеми проф. Илчев, изненадан съм, че си позволявате като ректор да демонстрирате толкова открито личните си политически пристрастия", написа в отворено писмо Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай