Дават на съд атентаторите в Сарафово през април

На двама от съучастниците вече установихме самоличността, каза Цацаров

Дават на съд атентаторите в Сарафово през април | StandartNews.com

София. Амбицията на прокуратурата е до началото на април следващата година да има внесен обвинителен акт в Бургаския окръжен съд срещу част от лицата, съпричастни към терористичния атентат на летището в Сарафово. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му конкретни обвинения срещу виновни лица може да бъдат повдигнати още от началото на следващата година.

"Обвинителният акт ще бъде внесен, когато имаме категорични данни за извършителите на терористичния акт", каза главният прокурор. "За първи път в историята на международната правна помощ или по-скоро в договора за правна помощ между България и Ливан имаме изпълнена молба и то отлично. В българския наказателен процес не може да ти повдигнат обвинение с внасяне на обвинителен акт. Ще има обвинение, когато стане ясно дали лицата могат да бъдат осигурени по съответния ред в България", каза още обвинител номер едно.

"На двама от съучастниците вече установихме самоличността и къде се намират. Имаме доказателства за тяхното съучастие. За третото лице все още се събират оперативни данни и информация. Обвинения ще бъдат повдигнати на конкретни лица", обясни Цацаров. Той е категоричен, че ще бъдат използвани всички международни способи и методи, включително международно издирване, европейска заповед за арест и т.н., за да могат виновниците за този акт да бъдат съдени от български съд.

Главният прокурор коментира разследването по атентата на бургаското летище, след като вчера президентът Росен Плевнелиев съобщи, че "българските служби се интегрират все по-умело и все по-ефективно в евроатлантическото семейство, доказателството е казусът с участието на "Хизбула" в терористичния атентат в Сарафово и изключителните усилия и много добрите резултатите, които се постигнаха пред очите на нацията и международната общност".

"Президентът получава абсолютно регулярна информация от мен за това какъв е ходът на разследването с оглед на това, че малко или много това разследване засяга и въпроси на националната сигурност", пояси Цацаров.

Прокуратурата е образувала четири досъдебни производства по повод сблъсъци между полицаи и протестиращи около парламента при блокадата в нощта на 23 срещу 24 юли, както и на 4 септември. Едното е срещу полицай, който е бил индентифициран от телевизионните камери. Униформеният се е прикривал с маска под шлема си и зад щит, докато е налагал протестиращи. В момента от прокуратурата и ръководството на МВР се опитват да установят кои са пострадалите от действията му. "Бяла маска под шлема е нещо, което е абсолютно забранено. Това лице определено осъществява полицейско насилие", коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

Второто дело е срещу неизвестни извършители за причиняване на телесни повреди на служители на МВР. Третото е за унищожаване на имущество заради откъртените тротоарни плочки и изпочупения бял автобус, с който полицията опита да изведе депутатите от сградата на Народното събрание. Последното образувано дело е от 4 септември и е срещу 11 души от Благоевградско, които са уличени, че дърпат металните заграждения около парламента с верига. По случая освен протестиращи ще бъдат разпитани и полицаи, тъй като от кадрите се вижда, че униформените носят ножица за рязане на метал от вътрешната страна на загражденията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай