Държавата отпуска 50 млн. лв. за бедствия

Държавата отпуска 50 млн. лв. за бедствия | StandartNews.com

София. Ресорната парламентарна комисия гласува трансфер на 50 милиона лева допълнително за справяне с бедствията.

Предложението бе на министърът на финансите в оставка Петър Чобанов и бе гласувано единодушно от депутатите от БСП и ДПС. Народните представители от ГЕРБ и "Атака" не бяха на заседанието.

Приета бе и актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн. лв. По останалите параграфи обаче ДПС и "Коалиция за България" не се разбраха. Така с 5 на 2 гласа комисията прие предложението на червените допълнителните пари за здраве да бъдат прехвърлени чрез трансфер без да се ремонтира държавния бюджет. Средствата ще дойдат за сметка на разходите на министерствата.

Отново с гласовете на БСП бяха отхвърлени и всички текстове по втората точка от заседанието - актуализация на републиканския бюджет. След края му председателят й Йордан Цонев (ДПС) пък съобщи, че ГЕРБ са оттеглили предложението си служебният кабинет да може да тегли заеми при необходимост.

БСП отхвърли със странни мотиви и друго предложение на Движението. Цонев подложи на гласуване текст, според който гарантираните влогове в КТБ трябва да започнат да се изплащат 60 дни след поставянето на банката под специален надзор, които изтичат на 20-и август. Условието бе да падне банковата тайна за влоговете на всички депозанти, които някога са заемали публични и държавни висши длъжности, за да се разкрие откъде са средствата за депозитите. Предложението на Цонев включваше и разкриването на всички реални собственици на офшорките и произходът на техните средства. Зам.-председателят на комисията Петър Кънев (БСП) обаче посочи, че червените не са съгласни с предложението, защото искат да се разглежда пособен текст внесен от съпартиеца им Янаки Стоилов, който всъщност гласи същото. Така все още не е ясно кога ще започне изплащатането на гарантираните влогове. Въпреки че бе отхвърлен в комисия, текстът все пак може да бъде приет на второ четене в пленарна зала, което ще започне в 14:00 часа днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай