Държавата не успя да си върне спортната база в Петрич

Държавата не успя да си върне спортната база в Петрич | StandartNews.com

Държавата не успя да влезе във владение на Националната спортна база „Цар Самуил" в Петрич. Независимо от нотариалната покана, с която наемателят бе уведомен, че договорът за наем на обекта е прекратен едностранно от собственика на имота –Национална спортна база -ЕАД София. Частната фирма „Етно" дала дума, че на 1 април ще предаде стадиона на държавата. Дружеството е собственост на съпругата на известния в региона бивш митничар Марио Минев – Величка Минева. Името на мъжа й бе замесвано преди години в различни скандали. В петък преди обяд пред стадиона имаше внушително полицейско присъствие, за да се гарантира опазването на обществения ред. При пристигането на представителите на „Национална спортна база" ЕАД вратите на стадиона се оказаха залостени. Държавната комисия вися 20 минути пред вратите, оковани с вериги, охранителят отказа да допусне вътре членовете й. Обяснението му бе, че тревата на стадиона е третирана с химикали срещу кърлежи и затова пропускателният режим е ограничен.

Представителите на НСБ увериха ,че ще уведомят прокуратурата и ще искат нейната намеса, за да влязат във владение на имота си.

Проблемът е, че наемателят на практика е съсипал имота и от стадион го е превърнал в балнеосанаториум. В петък дори дойдоха клиенти, които имали резервации за почивка, платена предварително.

Още в началото на месец февруари „НСБ" ЕАД изпрати нотариална покана до наемателя на стадиона в Петрич за едностранно прекратяване на договорните отношения заради неспазване на основните задължения по договора за наем. Установено е при проверка, че са направени редица закононарушения - ремонти и реконструкции в базата.

Инспекцията за изпълнението на инвестиционната програма стартира в средата на 2015 г. Това стана след протести на граждани и представители на футболния отбор „Беласица" срещу ползвателите на спортната база с мотивите, че не са допускани до терените, а целият имот се използва не по предназначение. В резултат на проверките, за които максимално съдействие оказа община Петрич, беше установено, че освен неизпълнение на инвестиционната програма в размер на 2 369 000 лв., са извършени строително-монтажни дейности без никакви разрешителни. Наемателят е преустроил почивната станция, част от базата, в балнеосанаториум, за което няма разрешение от собственика. Кафе-сладкарницата пък била преотдадена на трети лица, на което наемателят няма право. Повечето спортни съоръжения са занемарени и не се използват. Стадионът с лекоатлетическа писта с обща площ 32 000 кв.м е в лошо състояние и негоден за експлоатация.

Съществуващият голям басейн е разрушен, а съоръженията около него представляват строежи, които са станали опасни за здравето и живота на гражданите. Салонът за обща физическа подготовка се използва за складово помещение.

„В случая с НСБ „Цар Самуил" има констатирани нарушения, които не могат да бъдат подминати. Спортните бази, които държавата отдава под наем, трябва да бъдат използвани за развитие на спорта. Когато това не се случва, ще действаме безкомпромисно", каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Според него е редно всеки наемател или концесионер да спазва параметрите на инвестициите, които сам е предложил.

„Желанието на жителите на община Петрич е да имат достъп до спортната база в града. По този повод беше организиран и мирен протест. Спортната общественост, родители и деца ежедневно поставят въпроса на дневен ред и чакат резултат", коментира кметът на южния град Димитър Бръчков. Той съобщи, че общинската комисия, извършила проверка на НСБ „Цар Самуил", е отказала да издаде удостоверение за търпимост на незаконните строежи в базата.

„Надявам се, че казусът ще бъде разрешен по начин, който няма отново да ощети жителите на община Петрич", надява се градоначалникът. Договорът за наем с фирма „Етно" е сключен през юли 2012 година, като месечният наем е определен в размер на 2780 лв. с включено ДДС за срок от 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай