Дърводобивните фирми блокираха границата (ОБЗОР)

Дърводобивните фирми блокираха границата (ОБЗОР) | StandartNews.com

„Не, на незаконната сеч. Да, на законния износ на дървесина", „Искаме работа", „Не на дървената мафия". Такива лозунги издигнаха тази сутрин край границата с Турция и Гърция при пропускателните пунктове до Свиленград износителите на дървесина.

Още сутринта те блокираха за 15 минути движението пред българско-гръцкия граничен пункт "Капитан Петко войвода". Стигна се и до сбутвания между протестиращите и полицията. Около 12.30 на обяд затвориха за около десетина минути детелината на АМ „ Марица" където беше отбивката за Капитан Андреево.

Причина за недоволството им е мораториумът върху забраната за износ на необработен дървен материал през следващите три месеца, който влезе в сила на 10 март.

Забраната ощетява бизнеса на близо 800 компании в България. Вече има фирми, които са съкратили по 10-12 души заради намаляването на работата, коментираха протестиращите.

По думите на недоволните работещите в бранша нямат вина за незаконната сеч у нас.

След като има забрана за договорки с фирми от Гърция и Турция, следователно ще трябва да продаваме добитата дървесина в България, което от своя страна ще доведе до подбиване на цените, а от там и на монопол, коментира Димитър Николов, собственик на фирма за дърводобив и един от лидерите на протеста. Като пример той посочи, че изкупната цена у нас на кубик дърва е 70 лева, а в Турция и Гърция е 80 евро. По думите му у нас годишно се добиват 6, 5 млн. кубика дървесина. От това количество фирмите изнасят едва 900 000 кубика.

След краткотрайната блокада по обед демонстрантите се оттеглиха настрана от шосето, за да не пречат на трафика в района. Според протестиращите забраната за износ на необработен дървен материал няма да даде необходимият ефект- спиране на незаконната сеч.

Фирмите от бранша ще създадат до седмица и своя асоциация, която да защитава интересите. Демонстрантите са категорични, че ще съдят държавата заради гаранционните вноски, които са внесли в горските стопанства за дървесината, която трябва да изкупят.

Ако не бъдат взети мерки за отмяна на забраната протестите ще продължат. Протестиращите са категорични, че ще блокират пътища и граници и занапред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай