"Дари любов" топли хиляди бедни сърца

"Дари любов" топли хиляди бедни сърца | StandartNews.com

Вече 2 г. подкрепят семейства и сираци от Петрич до Троян


Да се обречеш да правиш добро и не само - ами и да го превърнеш в своя професия. Това е историята на Диана Язаджиева от Петрич, която преди повече от 2 г. решава, че за да помага на хората в нужда, не е достатъчно само да дарява пари по благотворителни кампании. Мотивирана от включването си като доброволец в един от домовете за сираци в Банско, тя създава неправителствена организация, която недвусмислено кръщава "Дари любов". В началото казва, че й е било трудно, но впоследствие събира екип от съмишленици, които й помагат да основе сдружението и така идеята й да се материализира. До момента "Дари любов" е помогнало на над 1000 души само в община Петрич.

Питам я - защо точно "Дари любов"? "Това име исках да свържа с хората. Искам повече да се уважават, да проявяват обич, разбиране един към друг. Хората, които се отзовават и помагат, наистина носят в душата си любовта към ближния", споделя развълнувано Диана. Първият пункт на сдружението е открит в родния град на Язаджиева - Петрич, вторият е в Правец, а от 18 септември и столичани вече могат лично да даряват дрехи и стоки за бита в пункта на "Дари любов" в кв. "Възраждане". Питам Диана защо започва от по-малките градове, а не в областните центрове. Причината е - в тях имат съмишленици, доброволци, готови да помогнат с каквото могат. "Още от самото начало искаме да се открият пунктове в колкото се може повече градове, защото в момента за транспортирането на дарения от едно място на друго е свързано с много средства за транспорт", споделя Диана. Освен в община Петрич сдружението помага и на хора в нужда от градовете Кресна, Гоце Делчев, Банско, Разлог, Ловеч и Троян, като в последната акция са

подали ръка на повече от 300

семейства. За организирането на благотворителните акции, преди да отворят пункта в София, на Диана помага столичният свещеник Валентин Тупаров от храм "Възнесение Господне". Именно той го открива с водосвет на 18 септември. Благодарения на даренията, които събират в храма, Диана и съмишлениците й успяват да помогнат на социално слаби семейства от близо 10 села около Петрич. ""Изключително съм благодарна на отец Валентин, който винаги се отзовава и вече сигурно за трети път ще организираме заедно акция в църквата", споделя благородната петричанка. Освен с "Възнесение Господне" от сдружението работят и с Петричкия манастир "Св. Петка Българска", като за Великден тази година светата обител посрещна деца от дома за сираци в село Първомай, дневния център за деца с уреждания "Слънце" и малчугани от клуба на сдружението "Млад планинар". Всички заедно боядисаха яйца в храма, разговаряха за предстоящия голям християнски празник и радостно си размениха направените сувенири - кошнички с яйца.
Сдружението всъщност събира дрехи и стоки от бита за хора от всякаква възраст, работят по списъци, които са им предоставени от общината или от институции, с които си сътрудничат. Помагат и на домове за изоставени деца, за деца с увреждания, за възрастни хора, а подкрепят и пенсионери, които трудно оцеляват. Диана дотолкова е ревностна в своята работа, че не дарява просто дрехи, а иска нуждаещите се да й казват размерите си -

така всеки получава тоалет по мярка

През зимата от "Дари любов" раздават и одеала и завивки.
На дейността на Диана обаче все още се гледа с недоверие, защото немалко хора са се мамили от мними фондации, чиято цел е само да перат пари. При "Дари любов" обаче няма скрито-покрито. "Аз създадох сдружението преди 2 г. с изцяло мои средства, които съм спестила от работата си в Кипър", обяснява Диана, като уточнява, че в момента много фирми се отзовават и помагат не само с парични средства, но и с транспортирането на даренията в по-трудно достъпните села. "Без тяхната помощ ние много трудно бихме осъществили дейността си в такъв мащаб", споделя Диана, като продължава: "Наистина е много трудно в днешно време да се довериш на една неправителствена организация, тъй като има такива, които се възползват от доверието на обикновения човек. Самите управляващи се възползват от нашето доверие. Но нашата дейност е на показ", уточнява създателката на сдружението. Диана вярва, че с времето сдружението ще придобие по-голяма популярност и хората ще започнат да даряват, без да се притесняват къде ще отидат вещите и парите им. Най-голямата й надежда обаче е да бъде открит пункт на "Дари любов" в Северозападна България. "Този район е наистина много беден. На нас пък ние трудно, защото не можем на всички да помогнем, тъй като сме много ограничени със средствата на дарителите. А изпращането голям товар чрез куриерска фирма е доста голям разход", признава Диана. Решава обаче да ми разкаже за един от случаите, в които е успяла да изпрати помощ. "На страницата ни във "Facebook" ни писа жена от Северозападна България, която се нуждае от помощ. Спомням си, че като й изпратихме колет, беше наистина благодарна. Изпрати съобщение, разказа, че й е много трудно, защото работи за малко пари, а има три деца. Мисля, че беше самотна майка. Сподели ни, че е върнала вярата си в доброто, щом има хора, които наистина помагат, а не само правят извратена PR кампания на гърба на бедните и самотни хора", споделя Диана.

Човечеството ще загине не от недостиг на велики дела

а на малки добрини. Великото дело е само покрив, а стените се иззиждат от тухлите на малките добрини", говори известният руски духовник Йоан Крестянкин. Именно, за да не загине човечеството, се явяват хора като Диана - обрекли живота си на мисията да даряват добро, надежда и най-вече любов на всички онеправдани, гладни, самотни и изстрадали хора, загубили вярата си, че още има и хора със сърца. Точно такива, които даряват любов.

"Млад планинар" ражда приятелства

Към сдружение "Дари любов" съществува и клуб, посветен на децата от Петрич. Създават го, за да покажат на малчуганите колко е красива България. Така хлапетата освен, че спортуват, имат разглеждат прелестите на родината. И по-важното - деца от домовете се срещат със свои връстници, които имат семейства. И така, сред природата, бариерата между малчуганите неусетно пада и се раждат приятелства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай