Неделя,

ДАНС ще следи пътуващите със самолет

От: Администратор -
2111
ДАНС ще следи пътуващите със самолет
A
A
A

ДАНС ще получава и обработва данни за пасажерите в самолетите. Това записа окончателно парламентът с промени, приети на второ гласуване, в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", съобщава "Дарик". Съгласно приетите текстове в ДАНС ще функционира национално звено, което ще се ръководи от служител, упълномощен със заповед на председателя на Агенцията.

Създава се Национално звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците у нас, превозвани по въздух. Заложено е информацията да бъде предавана на звеното от въздушните превозвачи или упълномощен от тях доставчик на услугата, а от националното звено - на компетентните органи - незабавно, при предварително определени критерии, или след запитване за извършване на конкретна проверка.

Данните могат да се обработват за предотвратяване, разкриване, преследване, наказателно преследване на тероризма или други тежки престъпления и по отношение на API-данните, които са част от резервационните данни на пътниците и са за целите на граничния контрол.

Въведени са срокове, в които информацията следва да се предава от авиопревозвачите на националното звено - 48 часа преди обявеното време за излитане или непосредствено преди полет. Изброени са и органите, имащи право да получават резервационните данни на пътниците и резултатите по тяхното обработване.

Резервационните данни на пътниците ще се съхраняват от националното звено за срок 5 години от датата на тяхното получаване. Не беше прието предложението на Красимир Янков от "БСП лява България" този срок да бъде 10 години.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички