Даниела: Ще продам и изям пръстените!

Чирков я спасил след 3 операции, днес припадна на барикадата

Даниела: Ще продам и изям пръстените! | StandartNews.com

"На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. Аз нямам златни пръстени" - това изказване на премиера Бойко Борисов по адрес на работничката от ВМЗ-Сопот Даниела Генкова във вторник "взриви" барикадите пред завода. "Толкова много съм възмутена от министър-председателя! Може ли да гледа спомените на ръцете й и да прави въпрос - нямала пари, пък имала златни пръстени!", пали се колежката й Евгения Алибийска.

"Ще продам пръстените, ще ги изям за 2 месеца, а после", скочи вчера 49-годишната жена, която е с 22 г. стаж в оръжейницата. И днес Даниела бе цял ден на барикадите пред ВМЗ, а следобед припадна - от студ, преумора и емоции след десетките интервюта, които даде. Колегите й я свестиха, а Генкова отказа да иде в болница или да се прибере и остана на "поста си" пред завода.  

"Да ви кажа, настина се обидих. Не му прави чест да коментира неща, които на хората са им свидни, които са им мили", коментира вчера Даниела репликата на Бойко Борисов. "Тази глава лук и тази филия съм ги изпратила символично, та да знае, че не само аз, но по-голямата част българския народ се храни само с това. Да му се покаже хората на каква мизерия са, на какво дъно са", реди 49-годишната Даниела. На 15 декември тя размаха найлонов плик с филия, поръсена с чубрица и глава лук, а от микрофона заяви, че го праща на Борисов. "И не е негова работа да ми държи сметка на парите. Все едно аз да го питам с неговата заплата какво си купува. Нали?

Примерно купува си кутия с пури

или кутия с цигари", предполага Даниела. "Тези пари, които навремето, в доброто време, съм получавала, имала съм възможност - купувала съм си. Но в момента нямам. Но ще се наложи да ги продавам, за да си плащам сметките. Но и да ги продам, тези пари няма да ми оправят положението. Това ще е за единия месец, за втория. На третия месец какво ще правя? Имам и дългове към приятелки, които ми правят услуга, като ми дават заеми, за да живея", разказва Даниела.

Генкова е "контрольор на детайли" във ВМЗ-Сопот от 22 г. Има три сърдечни операции. "Да, жива съм и съм на крака благодарение на проф. Чирков. През 1984 г. ми направи животоспасяваща операция, преди това имах други две", разкрива Генкова. "Поради липса на пари

не мога да си купувам лекарствата

Трябва да ги пия два пъти на ден, а ги вземам само един път - за по-икономично, защото за месец ми струват 25 лв. А аз ги нямам тези 25 лв.", изповядва се Даниела.

Генкова живее в Розино. Дошла в този край от Кюстендилско, защото срещнала любовта. Съпругът й също бил работник на ВМЗ - 15 г. работил професия, която му дала първа категория, после още 14 г. - втора категория. Преди 2 г. се пенсионирал. Точно 1,5 г. получавал пенсия и починал от инфаркт. Даниела пък има решение на ТЕЛК заради сърцето си. Но няма как да не работи. Дъщеря й е студентка, но тази година не се записала.

Нямах 300 лв. да й платя семестъра

признава Даниела. "От кого да поискам заем? Нали трябваше да й се подсигури и квартирата, и храната. Трябваше да извадя 1000 лева, за да изкара семестъра. Дори и 500 лева не стигат", тюхка се Даниела.

Изчислява, че й остават бая години до пенсия. "Какво очаквам ли? Очаквам да ме засегнат съкращенията. Заради моите изказвания, които направих като гражданин. Но аз не се отказвам от това, което казах, аз си отстоявам мнението. Вероятно ще бъда първа в списъка за съкращение. Не знам какво ще стане. Каквото сабя покаже!", твърда е Даниела. Дали ще махне пръстените? "Не знам защо да ги свалям. Едните са ми наследствени от родителите, другите са придобити в доброто старо време, в което съм работила и съм могла да заделя да си купя. Аз ви казах, това са неща от едни по-добри времена, свързани са с хора, които обичам", пак повтаря Даниела. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай