Данъчните провериха 98 млн. тона зарзават

Всеки трети камион не е бил изряден при старта на звеното "Фискален контрол"

Данъчните провериха 98 млн. тона зарзават | StandartNews.com

София. 145 млн. тона рискови стоки са проверили служителите от новото звено "Фискален контрол" към Националната агенция за приходи през първите два месеца на годината. От тях 98 млн. тона са били плодове и зеленчуци, научи "Стандарт". Новото звено започна за функционира от началото на годината, като спира за проверка всички камиони, които внасят, изнасят или превозват във вътрешността на страната рискови за бюджета стоки. Списъкът им е определен със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов. В него влизат 18 стоки като: месо, карантия, захар, картофи, домати, краставици, чушки, лук, боб, ябълки, цитрусови плодове, захар и брашно.

За два месеца са направени близо 10 000 проверки. При старта на дейността на звеното "Фискален контрол" документите на 30% от проверените камиони с рискови стоки не са били изрядни. Липсвали са например документи за сделката, кой е продавачът и кой е купувачът, както и данни къде и кога трябва да бъде разтоварена стоката. В тези случаи камионите се запечатват до разтоварването им в присъствие на данъчен или до напускането им на страната. Сега всичко това е напълно изчистено и документите на търговците и превозвачите при проверките са изрядни. Това означава, че много от схемите за укриване на обороти вече не може да се реализират, което пък ще се отрази в повишаване на приходите в бюджета от ДДС и данък върху печалбата.

Фискални агенти на 95 места в страната

Пунктове за фискален контрол на камионите има на 95 места в страната. Те са определени със заповед на изпълнителния директор на Националната агенция за приходи Бойко Атанасов. На тези пунктове служителите от звеното "Фискален контрол" към НАП спират за проверка камионите, които превозват рискови за хазната стоки. Пунктове за фискален контрол има на 31 гранични контролно-пропускателни пункта на сухопътните и морската граница на страната, както и на летищата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Горна Оряховица. Такива има и пред завода за захар в Горна Оряховица на "Захарни заводи" АД, както и пред заводи за млечни продукти във Варна, за олио в град Попово и птицекланица в Разград. Служители от звеното "Фискален контрол" има и пред редица складови бази, стокови борси, месокомбинати, мелници и производствени цехове в страната. По този начин от проверките се обхваща целият внос и износ на рискови стоки, както и много от доставките на стоки, предназначени за продажба във вътрешността на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай