Данъчен, цветар, данъчен - за 8 март

Данъчен, цветар, данъчен - за 8 март | StandartNews.com

Варна. Данъчни до борси на едро и до сергии за цветя стоят нонстоп по 3 дни за празника 8 март. Проверките имат за цел да хванат точните обороти и отчитането им с касовите апарати и след това да се сравнят с миналогодишните продажби по това време, когато търговците не са били наблюдавани. Където има драстично разминаване и се хванат укрити печалби, се започва с цялостна ревизия. Установено е, че на година хазната губи по 6.9 млн.лева от ДДС и преки данъци от търговията с цветя според направения анализ на "Управление на риска" в ЦУ на НАП. Данъчните акции се провеждат в цялата страна. Във Варна се правят 3-дневни наблюдения в четири борси за продажба на едро.

 

Цената на розата срещу празника на жената е от 4 лева. Най-скъпият и траен сорт върви по 8 лева за бройка. Преди Св.Валентин, откогато вдигнаха цената на цветята още от борсата "Часовникът" в Холандия, цената й беше 2-2.50 лева, припомнят търговците. Лалетата са по 2 лева, карамфилът по левче, зюмбюл в саксия по 4 лева, стрък хризантема по 3 лева, при стара цена от 2.50 лв. Най-скъпа сега е орхидеята с два ствола -32.80 лева. Букетите вървят от 20 до 50 лева, в зависимост от цветята и аранжировката им.

 

Ако за любовницата се купуват 25 рози за празника, за жената са 5, казват не на шега търговците. Хитът за този 8 март са лалетата, фрезиите и ирисите.

 

Според борсите на едро българските цветя от оранжериите в Пловдив и Пазарджик са по-скъпи от холандските, заради горивото. В страната на лалетата ДДС е 6 процента, а у нас 20 %. Търговската надценка и за празник и извън него е средно 30 %, като включва комисионата за брокерите, които играят на борсата в Холандия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай