Далай Лама: Гневът руши имунитета

Последният духовен учител на Тибет направи 70 години откакто се възкачи на трона

Далай Лама: Гневът руши имунитета | StandartNews.com

 

  • Щастието идва не когато има пари, а когато умът е спокоен.
  • Планетата се нуждае не от успешни хора, а от лечители
  • Последният духовен учител на Тибет направи 70 години откакто се възкачи на трона

 

Наричат го Далай Лама. Неговото религиозно име е Тензин Гяцо, съкратено от Джетсун Джамфел Нгаванг Лобсанг Йеше Тензин Гяцо. Един от най-великите живи мъдреци на планетата преди 4 месеца навърши 85 години, а преди 70 години – на 17 ноември 1950 година, бе ръкоположен за държавен глава на Тибет.

Ражда се в малкото селце Такцер в Североизточен Тибет, а рожденото му име е Лхамо Дхондруб. Когато е едва на 18-месечна възраст, при него пристига група лами, търсещи превъплъщението на своя духовен водач, в чийто дух живее самият Буда. След серия от тестове, всички те единодушно са напълно сигурни, че именно в Лхамо се е преродил покойният вече 13-и Далай Лама.

Счита се, че последният Далай Лама XIV е 14-о прераждане на първия Далай Лама. Макар неговото управление да е белязано от печата на изгнанието и прогонен от Лхаса, десетилетия да живее в Индия, името му е символ за велик духовен водач на нашето време, а негова смелост и упоритата му вяра в човечността вдъхновяват милиони хора по света. Носител на Нобелова награда за мир за делото си, посветил живота си на мирната борба за автономия на Тибет от Китай, преди 9 години той се оттегли от политическото ръководство и остана само духовен водач.

Неотдавна китайските власти се опитаха да "назначат" лама, който да определи новия Далай Лама след смъртта на последния. Но за тибетците по- притеснително бе изявлението на Далай Лама, че може да не се прероди, а ако това стане, неговият наследник няма да се роди в Китай и дори е възможно да бъде жена.

Пандемията тази година за първи път наруши обичаите, свързани с юбилеите му. При отбелязването на 85-тата му годишнина  Далай лама излезе с видео послание от къщата си в северния индийски планински град Дхарамсала, в което помоли последователите му да рецитират будистката мантра "Мани" поне 1000 пъти, за да му помогнат да живее над 100 години.

Далай Лама XIV твърди, че щастието на всеки човек не зависи от осъществените желания, от красотата, финансовото състояние, социалния статус или кариерно развитие, а от „покоя на ума", който може да бъде достигнат със състрадание.

"Човек, който е възпитан в ценностите на материалистичната система, ще иска все повече и повече. Неконтролираните желания разрушават и човека, и заобикалящата го среда, и това на никого не носи щастие. Щастието идва, когато умът е спокоен и когато мир цари в душата. Затова е важно да тренирате вашия ум", каза духовният лидер.

Според него негативните емоции, като завистта, злината и желанието за конкуренция, "носят със себе си страдание", което може да е вечно.

"Неудържимото желание може да унищожи и човечеството и околната среда - и това не носи щастие на никого ", каза духовният водач на будистите.

По повод отслабената имунна система, Далай Лама е уверен, че най-големият бич за хора е гневът – „той буквално разрушава имунната система, а състраданието и спокойствието я засилват ".

Съкровищницата на неговата житейска мъдрост е неизчерпаема.

Ето част от посланията, които ни оставя:

"Планетата не се нуждае от голям брой “успешни хора”. Планетата отчаяно се нуждае от миротворци, лечители, реставратори, разказвачи и обичащи всички видове. Тя се нуждае от хора, с които да се живее добре. Планетата се нуждае от хора с морал, които са готови да се борят, за да направят света по-безопасен и хуманен. А тези качества са твърде далеч от успеха, дефиниран в нашето общество."

„Първо човек жертва здравето си, за да спечели пари. След това той харчи пари за възстановяване на здравето. В същото време той е толкова притеснен за бъдещето си, че никога не се е радвал на настоящето. В резултат на това той не живее нито в настоящето, нито в бъдещето. Той живее, сякаш никога няма да умре, а умирайки съжалява, че е живял."

„Преди да осъдите някого, влезте в обувките му и повървете по неговия път, опитайте сълзите му, почувствайте болката му. Спънете се във всеки камък, в който той се е спънал. И едва след това казвайте, че знаете как е правилно да се живее."

"Ако мислиш, че си прекалено малък, за да притежаваш силата да промениш нещо, опитай се да заспиш, докато край теб има комар."

"Живейте добър, почтен живот. Само така, когато остареете и се върнете назад във времето, ще се насладите отново на преживяното."

„Страхът е част от човешката природа; той е естествена реакция, която се надига в нас пред лицето на опасността. Но ако оставиш въображението си да се развилнее, тогава ще преувеличиш проблема и ще изпиташ още повече страх.“

"Врагът е твоят най-добър учител. Той те провокира да откриеш и изявиш своите най-силни страни. Дава ни чудесната възможност да практикуваме търпение, твърдост и състрадание“.

„Ключът към щастието е вътрешният мир. Когато си го постигнал, няма значение какви външни проблеми те спохождат. Ако не си в мир със себе си, колкото и комфортен и уреден да е животът ти, различните обстоятелства вечно ще те карат да се чувстваш тревожен, несигурен, нещастен“.

"Не позволявай малък спор да руши голямо приятелство. Бъди благодарен на приятеля, който показва твоите недостатъци и грешки. Отнасяй се с него така, сякаш ти е разкрил голямо съкровище".

"Понякога да не получиш това, което искаш, всъщност е голям късмет. А и не винаги онова, което искаш, действително ти е нужно."

"В споровете с хората, които обичате, говорете само за конкретната ситуация. Не намесвайте миналото."

"Когато губиш нещо, не губи и урока."

"Какво е любовта? Отсъствието на желание да съдиш другия."

"Веднъж в годината посетете място, на което никога не сте били преди. А всеки ден прекарвайте известно време сам със себе си."

„Ако проблемът може да бъде решен, не си струва да се безпокоиш. Ако ситуацията не може да се оправи, значи няма да помогне, ако се тревожиш. Затова безсмислено е да се тревожиш.“

„Високомерието никога не е оправдано. То произхожда от ниска самооценка, или временни и повърхностни постижения“.

"Съдете за вашия успех по това, от което трябва да се откажете при постигането му."

"Споделяйте знанията си с други. По този начин ще достигнете безсмъртие."

"Понякога тишината е най-добрият отговор."

"Бъдете внимателни със Земята."

"Най-добрата връзка е тази, при която любовта ви един към друг е повече от нуждата да сте заедно."

„Най-истинската религия е доброто сърце“.

„Когато на човек му се струва, че всичко в живота му върви наопаки, в живота му се опитва да навлезе Чудо“.

„Напредъкът идва не с молитви, а с действия.“

„ Големият успех и голямата любов изискват и голям риск“.

„Светът е толкова несъвършен, колкото сме ние“.

„Бъдете готови да измените своите цели, но не и ценностите си.“

„Когато осъзнаеш, че си направил грешка, не губи време в самообвинения. Просто веднага се заеми да я поправиш“.

„Ако можеш да помогнеш - помогни. Ако не можеш, поне не пречи.“

„Ако Бог иска да те направи щастлив, той ще те преведе през най-трудните пътища. Лесни пътища към щастието няма!“

„Бъдете добри, когато това е възможно. А то е възможно винаги“.

„Всяка сутрин, когато се събудиш, започвай деня с мисълта: "Днес на мен ми провървя - аз се събудих. Аз съм жив, даден ми е драгоценен човешки живот, и аз няма да го пропилея напразно".

„Ние всички сме различни и същевременно сме така еднакви. Всеки от нас има надежди, безпокойства, страхове и мечти. Всеки от нас иска най-доброто за своето семейство и за обичните близки. Ние всички изпитваме болка, когато страдаме, и радост, когато постигнем дадено желание. На това фундаментално ниво религия, етнос, култура и език нямат значение.“

„Каквото и да става, не се предавай. Работи върху сърцето си. Прекалено много работим върху ума, вместо върху сърцето.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай