Да те целуне богът Слънце

Умален модел на Стоунхендж пази древни тайни край Маджарово

Да те целуне богът Слънце | StandartNews.com

Източните Родопи крият тайни на древните хора, живели преди хилядолетния по тези земи. Кърджалийският Перперикон, тракийското светилище "Глухите камъни" край любимешкото село Малко Градище и кромлеха край маджаровското Долни Главанак са разположени на една линия. Това дава основание на изследователите да смятат, че са свързани.

Ако искате да видите нещо различно и уникално, ако камъните ви мамят със силата си, то посоката безспорно е маджаровското село Долни Главанак. Само на 2 км западно от него се намира тракийски кромлех, умален модел мегалита Стоунхендж. Макар да не е толкова известен и внушителен като английския, "българският Стоунхендж" край Маджарово също е толкова любопитен като този до Солсбъри, и също крие древни загадки.

Кромлехът (от бретонски crom Ч кръг и lech Ч камък) край с. Долни Главанак е съставен от 15 менхири - стълбовидни каменни блокове, забити в земята в кръг без контакт помежду си. Той е  открит през 1998 г.от археолога  Георги Нехризов от Института по археология към БАН. Датира от 8-6 век пр. н. е.  Представлява оградено свещено пространство - каменен кръг, изолиран от външни сили. В него жреците са извършвали строго определени религиозни ритуали, подчинени на висшия култ при траките - орфизма. В ограденото култово пространство право да влизат са имали само жреците. При проучването са намерени части от глинени съдове, късове мазилка и метални предмети. Сред интересните артефакти са изработените на ръка съдове от ранножелязната епоха, някои доста луксозни, с богата щампована украса. Има и керамика, работена на ръка и на грънчарско колело, които са от късната желязна епоха. Подобни храмове на открито са свързани и с култа към слънцето. Учените допускат възможността това да е древна обсерватория.

Съоръжението е функционирало докъм Средновековието. Намерени са фрагменти от средновековна керамика от ХI-ХII в.

Въпреки непрецизната обработка, вертикално побитите скални отломъци в кромлеха имат приблизително еднаква форма и сходни размери. Високи са от 1,20 до 1,50 м. Средната им ширина е около 1 м, дебелината- 0,5 м.

Поставени се директно върху скалната основа, без да има специални дупки, което ги отличава от тези в Стоунхендж. Стабилни са поради формата си - неправилен трапец с удебелена долна основа. Отстоят един от друг на приблизително равни разстояния от около 90 см. Запазени в изправено положение са 9 вертикални блока, а останалите са  паднали близо до мястото си.

Вероятно замисълът на строителите е бил високите и ниските менхири да се редуват по целия кръг, но времето е променило първоначалната идея.

Местните разказват, че енергийният център на кромлеха край с. Долни Главанак е толкова голям, че всеки, застанал в средата на менхирите, се зарежда положително. Имало е дори случаи хора да отскачат на метри от центъра на каменния кръг по време на лятното слънцестоене.

Интересни са и още два каменни обекта, които се намират на около 20-тина метра от големия мегалитен кръг. Те са съставени от по-малки обли камъни. Единият кръг е с диаметър 5 м, а другият- 3 м. Учените са намерели безспорни доказателства, че са свързани с големия кръг и са част от един ритуален комплекс. И в двете малки мегалитни съоръжения са открити следи от детски погребения, извършени чрез изгаряне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай