Да убием жегата със студена супа

През лятото рядко имаме нужда от стопляща храна – по-скоро предпочитаме обратното!

Да убием жегата със студена супа | StandartNews.com
  • През лятото рядко имаме нужда от стопляща храна – по-скоро предпочитаме обратното! И все пак това не е причина напълно да изключваме супите от менюто си. В съчетание с една голяма салата всяка от тези супи може да бъде перфектния летен обяд или вечеря!

Зелена витаминна бомба
Необходими продукти: 1 пакетче коприва, 3-4 стръка пресен лук, 1 морков, 1 добре узряло авокадо, стръкче целина, магданоз, босилек, листа целина, 1 парченце пащърнак, 2 с.л. зехтин екстра върджин, 300 мл топла вода, но не гореща, морска сол и пресен лимонов сок на вкус
По желание: 1 сварен на пара картоф за сгъстяване, 2-3 късчета броколи и те сварени предварително на пара.
Може да се гарнира със супена лъжица крема сирене, извара или нискомаслена сметана.
Начин на приготвяне: Морковът, авокадото, копривата, лукът, пащърнака и зехтина, заедно със съвсем малко вода се пасират за кратко в блендера. На тънка струйка, бавно, се добавя чашата топла вода и се пасира още 20-30 секунди. Може да не е нужно цялото количество вода, зависи от предпочитанието – дали обичате супата по-гъста или по-рядка.
Целината и магданозът и другите зелени подправки се нарязват на ситно и се добавят най-накрая, след последното пасиране.


Класическо Гаспачо
Необходими продукти: 5-6 бр. сладки домати, 1 чушка, 1 малка глава лук, 2 скилидки чесън, 1/2 франзела, 1 малка краставица, 2 с.л. зехтин, кимион, сол
Начин на приготвяне: Доматите се потапят за секунда във вряща вода, като предварително им се прави лек разрез с нож. Обелват се и се нарязват на кубчета. В дълбок съд се разчупва на дребни късчета франзелата и върху нея се изсипват доматите (така сокът попива в хляба). Оставя се за 30 минути. Прибавят се нарязаните скилидки чесън, чушката, парчетата обелена краставица. Всичко това се разбива с пасатор до гъсто пюре, към което постепенно се добавя зехтин, сол и по желание кимион. Разрежда се с преварена студена вода до получаване на сравнително гъста крем-супа. Съхранява се в хладилник. Подходящо е да се комбинира с царевичен хляб с маслини.


Студена супа с авокадо и краставица
Необходими продукти: 2 краставици, 2 зрели плода авокадо, 1 чаша кисело мляко, 1-2 стръка мента, сок от 1 лимон, 1 скилидка чесън, 1 до 1 1/2 чаша вода за разреждане, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Обелете краставицата. Разрежете авокадото на двете, отстранете костилката и изгребете вътрешността с лъжица. Смесете всички продукти без водата, солта и пипера в блендер и пасирайте. Започнете да наливате по малко вода, докато получите желаната гъстота. Овкусете със сол и черен пипер.
При сервиране може да гарнирате с пресен копър, магданоз или босилек, с шайби чери домати или флейки лют червен пипер, с конопени семена или леко запечени кедрови ядки.

Таратори

Розов
Необходими продукти: 1 кофичка кисело мляко, връзка репички, 2 чаша студена вода, скилидка чесън, с.л. зехтин, 2 ч.л. смлян черен пипер, 4 ч.л. хималайска сол
Начин на приготвяне: Разбийте млякото с водата и подправките. Почистете и нарежете репичките. Намачкайте чесъна и смесете всичко в блендер или Нутирбулет. Разбийте до получаване на хомогенна розова смес.
Може да съхранявате таратора в хладилник до сервирането му. Възможно е сместа да се раздели на две, затова преди сервиране леко го разбъркайте.

Класически
Необходими продукти: краставици - 1 брой по - голяма или 2 броя средни
кисело мляко - 2 кофички (1 кг)
орехи - 1 пълна шепа натрошени
чесън - 2 - 3 скилидки или на вкус
вода - на око студена
копър - 1 връзка
зехтин - 3 - 4 с.л.
сол - на вкус
черен пипер - прясно смлян на вкус
бял пипер - 3 щипки

Начин на приготвяне: Обелете краставиците, като оставите само тънки резки от тъмно зелената част, което ще придаде по-приятен вид на таратора. Настържете я или я нарежете на ситни кубчета.
Разбийте 2 кофички кисело мляко добре и ги сипете в тенджерка. С вода изплакнете кофичките, за да оберете остатъка от тях и разбъркайте към киселото мляко. Добавете толкова студена вода, че да получите гъстотата на таратора, която искате.
След това сипете краставиците, както и настъргания или накълцан ситно чесън, част от натрошените орехи, нарязания ситно копърът, черен и бял пипер на вкус. Накрая объркайте финално със зехтина/олиото и посолете на вкус.
Разсипете така приготвения таратор в купички. Украсете с малко натрошени орехи и стръкче копър и поднесете.


Жътварски

Необходими продукти:
1 краставица
2-3 стръка пресен чесън
2-3 стръка магданоз
3 с.л. винен оцет
3 щипки сол
1 щипка захар
Начин на приготвяне: Към 1 ½ ч.ч. студена вода добавяме оцета, солта, захарта, наситнените чесън и магданоз.
Режем краставицата на малки кубчета и я добавяме към останалите продукти. Разбъркваме.


Плодова крем супа
Необходими продукти: нектарини – 2бр., пъпеш – ½ бр., диня – ¼ бр., банани – 1 бр.

Начин на приготвяне: Пасираме част от динята, пъпеша и банана, добавяме и нектарините, като оставяме едно парче. От останалата част от динята издълбаваме малки топчета. Същото правим и от пъпеша. Топчетата ги пускаме в готовата супа. Сервираме с кубчета лед и листо от мента. С топчетата могат да бъдат оформени с помощта на малка лъжица или да бъдат нарязани малки кубчета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай