Неделя,

Да пием две бири и музиката да свири

От: Рачо Рачев -
120
Да пием две бири и музиката да свири
A
A
A

Музикалният съпровод може да повлияе върху начина, по който усещаме вкуса на бирата. До този извод са стигнали в свое изследване група учени от Оксфордския университет.

Ръководител на проучването е професорът по експериментална психология Чарлз Спенсър, който повече от десетилетие изучава начините, по които сетивата променят емоциите и изживяването, включително при консумацията на пиво.

Резултатите от неговите изследвания показват, че възприятието за вкуса на бирата се повлиява чувствително от това, което консуматорът чува.

В проучването са участвали 3000 души. Всички те са слушали внимателно мелодии с еднаква сила на звука. След това са отговорили на три въпроса, свързани с това дали песента или произведението им е познато, дали им допада и дали смятат, че подхожда на пивото, което консумират.

След анализ на данните изследователският екип установява, че влиянието на музиката върху цялостната преценка за вкуса на бирата е приблизително 25%, пишат от Съюза на пивоварите в България.

Подобни резултати показва проучване и на белгийски учени, които установяват, че музикалният фон може да промени дори възприятието за алкохолното съдържание на пивото. На участниците в това изследване била дадена една и съща марка бира без те да знаят това. Докато слушали песни от различни жанрове нейният вкус се сторил различен на хората, като варирал според музикалните стилове. При по-висок звук, вниманието било привлечено от сладките нотки във вкуса на пивото, а при по-нисък – се усещат в по-голяма степен горчивите нюанси.

Плодовите или тези със сладникав вкус бири си отиват най-вече с песни, които се характеризират с чистота на звука. Музиката, включваща пиано и флейта, е най-добрият избор за този вид пиво, защото тези инструменти придават лекота на звученето.

От друга страна, бирите с кисела нотка, които са характерни за белгийските стилове пиво, си подхождат с бързите ритми в музиката, в които се среща и дисонанс.

Силното пиво с високо съдържание на алкохол е в отлична хармония с дарк музиката, а горчивото – с тропическите мелодии и ритми, в които се изявяват тромбони и тромпети. Поп и рок феновете обикновено си поръчват пилзнер и други по-светли бири, докато почитателите на хеви метъла харесват повече тъмни.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички