Чудо! Какво правят паяците със змията

Могат да изядат влечуги над един метър

Чудо! Какво правят паяците със змията | StandartNews.com

Ако имате страх от паяци, ново проучване няма да ви накара да се почувствате по-добре по отношение на тези осемкраки твари. Изследователи от САЩ и Швейцария твърдят, че са открили стотици случаи, в които тези малки хищници в действителност са повалили и изяли цяла змия, пише БГНЕС.

Д-р Мартин Нифелер, арахнолог от Университета в Базел, отбелязва, че паяците обикновено се занимават с улавяне и поглъщане на насекоми. Нифелер и професор Уитфийлд Гибънс от Университета в Джорджия обаче откриват 319 случая, в които паяци от цял свят са добавили нещо необичайно към менюто си.

По-конкретно, проучването им установява, че паяците на всеки континент с изключение на Антарктида ядат змии, и то не само малки! Нещо повече, 80% от тези случаи на ядене на змии са се случили в Съединените щати или Австралия. За разлика от тях, в Европа тази среща между Давид и Голиат се среща изключително рядко, като съставлява по-малко от един процент от тези случаи, според Study Finds.

И така, какъв паяк има силата да повали метър и половина дълга змия? Оказва се, че "Черната вдовица" на Марвел не е единствената, която има суперспособности и сила да побеждава по-големи противници. Изследователите установяват, че истинските черни вдовици са отговорни за почти половината от всички тези успешни убийства на змии.

Тези добре познати паякообразни имат изключително мощна отрова, която съдържа токсин, насочен специално към нервните системи на животните с гръбнак (гръбначните).

Този токсин е не само достатъчно силен, за да парализира змията, но дори е много вреден и болезнен и за хората. Черните вдовици също така изграждат своите паяжини с помощта на изключително здрава и еластична коприна. Тези паяжини са достатъчно здрави, за да уловят по-големи животни, като гущери, жаби, мишки, птици и змии.

Интересно е, че проучването разкрива също така, че паяци от 11 различни семейства са способни да ядат змии.

"Това, че толкова много различни групи паяци понякога ядат змии, е напълно ново откритие", казва Найфелер в съобщение на университета.

Авторите на изследването откриват, че наред с голямото разнообразие от семейства, които могат да ядат змии, тези паяци могат да надвият змии, които са от 10 до 30 пъти по-големи от тях! Най-големите змии, които паяците улавят, са с дължина до един метър.

Екипът добавя, че в повечето случаи решаващият фактор в тези битки е отровата на паяка - която може да бъде достатъчно силна, за да убие човек. Имайки предвид това, изследователите казват, че научаването на повече за това как отровата на паяците атакува нервната система е важна цел за невробиолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай