Чудо! Какво прави само едно авокадо на седмица

Авокадото съдържа здравословни мононенаситени мазнини, както и други съставки, свързани с доброто здраве на сърдечно-съдовата система

Чудо! Какво прави само едно авокадо на седмица | StandartNews.com

Хората, които консумират поне две порции авокадо седмично (всяка порция е половин авокадо), са с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания от тези, които консумират авокадо рядко или никога, според ново американско проучване на голям брой хора за дълъг период от време. Замяната на животински продукти, като масло, сирене или бекон, с авокадо, също се свързва с намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите, ръководени от д-р Лорина Пачеко от Училището по обществено здраве към Харвардския университет и публикувани в Journal of the American Heart Association, са анализирали данни за близо 69 000 жени на възраст 30-55 години и 41 700 мъже на възраст 40-75 години, без онкологични заболявания, коронарна болест на сърцето или инсулт в началото на изследването. По време на него са регистрирани 9 185 случая на коронарна болест на сърцето и 5 290 инсулта.

Проучването установило, че при тези, които са консумирали поне две порции от половин авокадо или цяло авокадо седмично, рискът от сърдечносъдови заболявания е бил с 16% по-нисък, а рискът от коронарна болест на сърцето - с 21% по-нисък. Замяната на една дневна порция маргарин, масло, яйце, кисело мляко, сирене или преработено месо, като бекон, със същото количество авокадо се свързва с намаляване на сърдечно-съдовите инциденти с 16% до 22%. От друга страна, консумирането на половин порция авокадо дневно вместо еквивалентно количество зехтин, ядки и други растителни масла не е довело до допълнителни ползи.

Авокадото съдържа здравословни мононенаситени мазнини, както и други съставки, които са свързани с доброто здраве на сърдечно-съдовата система. Проведени в миналото клинични проучвания са установили, че авокадото има положителен ефект върху сърдечно-съдовите рискови фактори, като например високия холестерол. През последните години консумацията на авокадо се увеличава в международен план, информира БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай