Чудесата на остров Света Анастасия

Чудесата на остров Света Анастасия | StandartNews.com

5 лв. струва коктейла "Бягство от затвора", Джаро чете стиховете на Христо Фотев

Остров на чудесата привлича като магнит туристите. Света Анастасия е разположен в Бургаския залив - най-големият на българското черноморско крайбрежие.
Това е единственият обитаем остров в България. Появил се е след изригването на вулкан. А в резултат на бурите и морските вълни са се образували причудливи скали - Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето.

* На 4 морски мили (6,5 км) югоизточно от Бургас е разположено райското парче земя Света Анастасия. Островът се намира между нос Чукаля и нос Атия.

* 0,01 кв. км е площта на острова. Височината му е 12 метра.

* От IV век островът е обитаем. Доказателството са редица керамични находки, открит при подводните проучвания през 1973 г.

* В края на XVII век остров Света Анастасия за първи път се появява на картата на Черно море. Документиран е от холандския картограф Николаос Витсен

* Манастирът "Света Анастасия Фармаколитрия" (Лечителка) е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. През Средновековието такива свети убежища е имало на созополските острови Свети Иван, Свети Кирик и Юлита и на остров Свети Тома, но сега от тях има само археологически останки.

* От XV век са най-ранните данни за съществуването на манастира. Той е бил опожаряван няколко пъти, нападан е от пирати.

* 1802 г. - В манастирската църква "Успение Богородично" е разположен разположен забележителният дървен иконостас

* 1889 г. - френска компания изгражда фара на острова. Той бил монтиран върху железен стълб, издигнат на 40 метра над морското равнище. При добро време светлината му се виждала от 10 мили.

* 1912 г. - В северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до днес. Той е запален за пръв път на 13 юни 1914 г.

* 1923 г. - църковната обител е превърната в затвор

* 132-ма комунисти и земеделци за заточени в българския "Алкатраз"

* На 29 юли 1925 43-ма затворници успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа планина. В тяхна памет едно от крилата на манастира по-късно е превърнато в музей.

* От 60-те до 80-те години на миналия век Островът става любимо място на творческата бохема на Бургас. Негов "губернатор" дълги години е големия бургаски поет Христо Фотев, който прекарвал голяма част от времето си там. На острова тогава имало ресторант, малък хотел, църква и кей.

* Джаро рецитира стиховете на Христо Фотев днес. Големият български актьор Михаил Бибалов, станал известен с ролята си на мафиотския бос Джаро в сериала "Под прикритие" е записал рецитал по стиховете на Фотев. Туристите го слушат със слушалки в залата на поета в музея на острова.

* Св. Анастасия е снимачна площадка за филмите на Рангел Вълчанов "На малкия остров" и "Островът" на Камен Калев, с участието на Летисия Каста.

* 2001 г. Остров Света Анастасия получава статут на културно-историческа забележителност. Проектът за реставрация и консервация е приключен през 2014 г.

* 2014 г. Божественият остров печели трето място в класацията на "Стандарт" Чудесата на България. В момента е номер 1 в първия етап на вота за 2015 г.

* Седем интерактивни стаи, направени по идея на известния сценограф, Венелин Шурелов изненадват туристите в музея на острова. Те носят имената: Съкровищница, Екамус, Карцер, Островът на свещениците, Св. Анастасия и Плюс ултра.

* Съкровищницата представя легендата за пиратския кораб, който се врязал в острова. Но благодарение на молитвата на монасите, закриляни от света Анастасия лечителката, веднага се вкаменил

* Стая Екамус е със светещ под, който пресъздава морското дъно. Когато туристът върви по него, вижда как се движи планктонът

* 5 стаи за гости има в Малката и Голямата манастирски сгради. Те имат всички удобства, но интериорът им пресъздава духа от миналото

* Една от стаите е някогашната отшелническа килия. Тя побира само едно малко легло и е без санитарен възел.

* 1,30 лв. струва топлият или студен чай от над 10 билки, отгледани на остров Св. Анастасия. Предлага се в Лекарната. там се прави и домашна лимонада от лимони, мед и прясна мента

* 5 лева е коктейла "Бягство от затвора", който се прави от ликьор мента, сода и лимон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай