Отиде си човекът разкрил документи на САЩ за виетнамската война

Елсбърг е олицетворение на човека на съвестта

Отиде си човекът разкрил документи на САЩ за виетнамската война | StandartNews.com

Разобличителят Дениъл Елсбърг, известен с разкритията, станали известни като "Документите от Пентагона", почина на 92 години, предадоха световните агенции. Семейството на Елсбърг съобщи, че той е починал от рак на панкреаса, диагностициран му на 17 февруари. Той не е страдал и е бил обграден от близките си  в последните си мигове.  

Елсбърг разкри през 1971 г. поверителни документи относно войната във Виетнам, станали известни като "Документите от Пентагона".

До началото на 70-те години на миналия век, когато стана ясно, че той разобличителят, Елсбърг е добре поставен член на правителствения и военния елит. Завършил е Харвард и  работил е като частен и правителствен консултант по въпросите на Виетнам през 60-те години на 20 век, рискувал е живота си на бойното поле, получил е най-високите разрешения за достъп до класифицирана информация и се е ползвал с доверието на служители в администрациите на демократите и републиканците, припомня Асошиейтед прес.

По-късно той отбелязва, че е бил особено ценен заради "таланта си за дискретност".

Но подобно на милиони други американци, в и извън правителството, и той се настройва срещу продължилата с години война във Виетнам, срещу твърденията на правителството, че битката може да бъде спечелена и че победата на северновиетнамците над подкрепяния от САЩ виетнамски юг ще доведе до разпространението на комунизма в целия регион. 

"Цяло едно поколение вътрешни хора от епохата на Виетнам беше разочаровано като мен от войната, която смяташе за безнадеждна и безкрайна", пише Елсбърг в мемоарите си от 2002 г., озаглавени: "Тайните: Мемоари за Виетнам и Документите на Пентагона". "Към 1968 г., ако не и по-рано, всички те искаха, както и аз, да ни изкарат от тази война", допълва той.

Елсбърг е олицетворение на човека на съвестта, който отговаря единствено на своето усещане за правилно и неправилно, дори ако цената за това е неговата собствена свобода. Дейвид Халберстам, покойният писател и кореспондент от войната във Виетнам, който познаваше Елсбърг още от времето, когато и двамата бяха командировани в чужбина, го беше описал като изключително интелигентен, силно любознателен и любопитен и много чувствителен, човек, който "виждаше политическите събития от гледна точка на моралните абсолюти" и изискваше последствия за злоупотребите с власт, които са били извършени.

"Документите на Пентагона" са поръчани през 1967 г. от тогавашния министър на отбраната Робърт С. Макнамара, водещ публичен защитник на войната, който иска да остави след себе си цялостна история за САЩ и Виетнам и да помогне на наследниците си да избегнат грешките, които той признава дълго след това. Документите обхващат повече от 20 години - от неуспешните опити на Франция за колонизация през 40-те и 50-те години на 20- век до нарастващото участие на САЩ, включително бомбардировките и разполагането на стотици хиляди сухопътни войски по време на управлението на Линдън Джонсън. Елсбърг е сред поканените да работят по проучването.

Публикувани за първи път в "Ню Йорк Таймс" през юни 1971 г., последвани от "Вашингтон пост", "Асошиейтед прес" и други медии, секретните документи доказват, че САЩ не са спазили споразумението от 1954 г. за забрана на чуждестранно военно присъствие във Виетнам, поставили са под въпрос дали Южен Виетнам има жизнеспособно правителство, тайно са разширили войната в съседните страни и са планирали да изпратят американски войници, въпреки че Джонсън се е заклел, че няма да го направи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай