Чочо се усмихва пред Народния

Чочо се усмихва пред Народния  | StandartNews.com

Трите лица на вечното момче гледат от снимките пред любимия му театър

Трите лица на Петър Попйорданов гледат от десетки снимки, подредени в експозиция в Градската градина пред Народния - той е на сцената, в киното и в живота. Духът на Чочо, който никога няма да остарее, буквално витае пред любимия му театър. Там в неделя, навръх 27 март, ще излязат Иван Попйорданов, Катерина Попйорданова и Даниела Мирчева, за да получат "Икара" за чест и достойнство от името на Чочо.

Непослушното и безкрайно очарователно момче, наследник на харамийски род и буйна кръв, беше и остава действително сред малкото мъжкари в гилдията, които могат да бъдат провъзгласени за рицари на морала, джентълменството и домашното възпитание. Чочо, който стъпваше здраво на земята и четеше като луд всевъзможни книги, понякога казваше, че особено си пада по епохата на кралските мускетари. Той е от тяхната порода: "Един за всички, всички за един". Неслучайно идеята за изложбата е на неговия авер Христо Мутафчиев. Шефът на артистите, който напоследък отнесе много критики и плювни, може да бъде обвинен във всички грехове под небето, само не и в предателство към паметта на приятелите му, които ни напуснаха физически безвреме. Колкото и да е странно на първо четене, между тези арт хулигани има чувства. Христо не крие, че все така разговаря с Чочо - огромни негови фотоси са около Мутафчиев в кабинета му срещу парламента.

А снимките в Градската градина са наистина въздействащи и хващат за гърлото - не само защото са правени от най-големите майстори в жанра, а и защото Чочо винаги изненадва: понякога със смях, друг път със сълзи. На таблата има още документи, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на всички трупи, през които е минал вихърът Попйорданов, от личните архиви на фамилията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай