Чистят Витоша от корояда на Белев

Чистят Витоша от корояда на Белев | StandartNews.com

На Витоша няма изсечени дървета и млада гора. Не се строи и инсталация за изкуствен сняг. Това е поредната популистка акция на Тома Белев, за да стои непрекъснато в центъра на общественото внимание. Както и при много други случаи, за рупор се използват телевизии, коментираха за "Стандарт нюз" от сдружение "Форум Природа".

Без да проверят истинността на твърденията на псевдоеколозите, телевизиии хвърлят „бомбата". Проверка на сдружение „Форум Природа" тази сутрин установи, че по публична поръчка на Държавно горско стопанство София е възложено на фирма да отстрани изсъхнали и унищожени от корояд стотици дървета между Хижа "Алеко" и Меча Поляна. Предвидено е извозване на повалената дървесина и почистване на сечището от изсъхнали пънове и коренища. Вляво и вдясно от пътеката към Меча поляна сред буреняците и коренищата се виждат тук-там издънки. За тях със сигурност еколозите отново са усвоили едни пари. Вижда се също и че при почистване на сечището тези 10-20 см филизи (подраст) са съхранени.

Туристите, които посещават тази част на Витоша, виждат грозната картина на изсъхналите, като във филм на ужасите, смърчове. Припомняме, че през 2001 година ветровал повали около 60 хектара дървета в резерват Бистришко бранище. Поради противопоставяне на тогавашния директор на парка Тома Белев и групата „еколози" около него, дървесината не бе извадена и се създадоха условия за мащабно размножаване на корояда типограф. Вследствие на което, заразата пламна и унищожи почти всички смърчови гори на Витоша. Общата площ на унищожените горски масиви е над 1100 декара или 20 пъти повече от първоначалните щети от ветровала.

Цялата територия между Алеко и Меча Поляна също бе унищожена, като през годините са премахвани изсъхналите дървета и буйната смърчова гора, която поради действията на Белев, е превърната в сечище.
"Днес, виновникът за тази огромна екологична катастрофа на Витоша, Тома Белев, има нахалството и цинизма да се представя за защитник на гората. Може би този опит за нагнетяване на напрежение е в връзка с предстоящите дискусии по повод изграждането на големи публични инвестиционни проекти, за които Зелените са заявили сериозен лобистки интерес", категорични са от Сдружение "Форум Природа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай