Чистачките: Борисов може да измете корупцията

Чистачките: Борисов може да измете корупцията | StandartNews.com

Ако премиерът Бойко Борисов иска, може да измете корупцията. Това казаха в интервю за „Тази сутрин" чистачките, които в петък вечерта чакаха на летище София министър-председателя от Брюксел, за да му благодарят за анулирания договор за почистването на летище София от частна фирма. Спряната обществена поръчка е за 13 млн. лв.

В крайна сметка Борисов не успя да се прибере навреме от белгийската столица и се свърза по Скайп с жените на летището. Те му показаха метлата, която са му приготвили като символичен подарък с призив да измете корупцията, а той ги помоли да я оставят на летището, откъдето той ще си я вземе, когато пристигне в София.

Нашата борба да се спре поръчката за почистване на летището от частна фирма продължи три години – законно и интелигентно, каза Евелина Петрова. В социалните мрежи се появи информация, че тя е твърде грамотна за чистачка. Аз съм учила, грамотна съм, зная два чужди езика, но от четири години съм чистачка, уточни жената. Когато е постъпила на работа на летище София, тя се е записала да учи висше образование.

По думите ѝ с със спирането на поръчката 95 души са запазили работата си.

Ваня Игнатова, която също чисти на летище София, уточни, че информацията за заплата от 1500 лв. за чистачките не е вярна. Щатът ни е 642 лв., социалните придобивки са за всички, работещи на летището, уточни Игнатова.

Тя припомни също, че договорът с частната фирма беше подписан в навечерието на Коледа, без да бъдат уведомени синдикатите. По думите й разликата между, това което се плаща на чистачите на щат към летището, и това което щеше да се плаща на фирмата е 1.2 млн. лв. годишно повече.

Теодора Костадинова допълни, че три пъти са писали до Бойко Борисов за проблема си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай