Четирима мълчали за Гошко, глобяват ги с до 3000 лв.

Четирима мълчали за Гошко, глобяват ги с до 3000 лв. | StandartNews.com

10 дни след гаврата няма уволнени, изнасилвачът е в дом на МВР

Педагозите видели кръвта по ръцете му, но не повикали полиция

Четирима служители на училището в бургаското село Дебелт ще бъдат наказани с глоби заради инцидента с изнасиления Гошко. Санкциите ще бъдат наложени от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). От 1000 до 3000 лв. ще платят отговорните лица, които са разбрали за изнасилването, но не са предприели никакви мерки да защитят 11-годишното момче. Според проверката на ДАЗД, отговорни за това са директорката на училището Татяна Вангелова, ресурсния учител, класната ръководителка и медицинската сестра. Всички те ще отнесат солени глоби, заканиха се от Агенцията. През годините в училището в Дебелт са регистрирани 23 случая на насилие, но те не са били достатъчно добре документирани, сочи още одита.

Десет дни след драмата с Гошко, разиграла се в училищната тоалетна, няма нито уволнени, нито обвиняеми. Единствената последица е доброволното напускане на директорката Вангелова, която хвърли оставка в края на миналата седмица. Липсата на реакция спрямо виновните се обяснява с течащото разследване. "Засега не сме предприели действия за уволнения, защото се води следствие и изчакваме резултатите от него. Ние сме пряко зависими от това разследване и какво ще бъде установено", заяви новата директорка на училището Стамена Дякова. Тя потвърди, че не са предприети и действия за изключване на изнасилвача, нито на втория осмокласник, който е гледал безучастно зверството.
От регионалния инспекторат на образованието в Бургас пък признават, че правомощията им са ограничени.

Знаете, че директорката напусна

а на наше подчинение е единствено класният ръководител на детето. Ресурсният учител, който му е преподавал, не е наш служител. Той се води на работа към ресурсния център. Медицинската сестра е назначена от общината", заяви шефката на образователния инспекторат в Бургас Виолета Илиева.

Вината на всеки един от учителите и сестрата предстои да бъде доказвана. В обясненията си те са заявили, че не разбрали какво точно насилие е упражнено върху детето. Според проверката на Агенцията за закрила на детето обаче учителите и сестрата са били съвсем наясно, че петокласникът е изнасилен. Въпреки това нито един от тях не повикал полиция. Педагозите са видели кръвта по ръцете на насиленото дете на 5 декември, но са помислили, че е от зацапване. Освен това

сестрата не е прегледала момчето

а му е казал да отиде при личния лекар. Директорът на ДАЗД Жечева уточни пред Нова ТВ, че Гошко е разказал за случилото се в тоалетната, но "един през друг" работещите в училището си го предавали. "Когато се говори за дете, аз съм съгласна, че никое наказание не е достатъчно. Няма измеримо наказание спрямо това, което се извършва на дете", подчерта представителят на ДАЗД.

Насилникът е настанен в специализирано заведение от системата на МВР и ще бъде обект на Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, каза още Жечева. "Той също е жертва на системата, защото никой не знае в каква среда расте това дете", добави тя.

Патриотите лобират за патрулки в ромската махала

Депутатите от Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов и Димитър Байрактаров внесоха днес искане в Община Средец да се вземат спешни мерки за прекратяване на ромския терор в селото. "Поискахме от кмета на Средец Иван Жабов и кметицата на Дебелт Иванка Ангелова да се извърши проверка и да се установят всички незаконни постройки в селото. Тя трябва да приключи през януари догодина. По предварителни данни, от цялата ромска махала, законни изградените сгради с нотариални актове са 4-5. Настояваме да се спази Законът за устройство на териториите и всички незаконни къщи да бъдат премахнати", коментира съпредседателят лидерът на ПФ Валери Симеонов.

Патриотите са договорили още с Дирекция на полицията да се засили полицейското присъствие и в селото да бъде осигурена денонощна охрана на униформени патрули. "Телевизия СКАТ пое ангажимент да осигури средства за подмяна на осветлението в Дебелт и да постави охранителни камери в най-критичните точки там", коментира още Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай