Четири дни издирват опасен стрелец

Четири дни издирват опасен стрелец | StandartNews.com

Полицаи безуспешно издирват мъж, ранил авджия и се заканил да убие двама пастири

Благоевград. Вече над три денонощия полицията в Благоевград и Кюстендил без успех търси опасен стрелец, който гръмна и рани ловец.

След това се закани да убие животновъд и овчарят му, които са под непрекъсната полицейска охрана, за да не станат жертва на обезумелия мъж. Над 30 полицейски служители от двете областни дирекции на полицията не спират да обикалят населени места и горите край тях в издирването на Иван С., с прякор Делвинския, който е от село Боровец, община Кочериново. Мъжът простреля с незаконна пушка – самоделка 66-годишния ловец Венчо Каймакански от благоевградското село Рилци. Инцидентът стана към 12,45 часа в сряда в местността Дългите ниви на Татарски рид над село Лисия, близо до българо - македонската граница. „Опасен е, но засега нямаме никаква следа. Дори колата, с която е напуснал местопроизшествието, не е намерена от служителите ни. В събота в горите в района излизат много ловци да ловуват. Предупредили сме ги да внимават. Ако забележат съмнителен човек, веднага да ни информират", каза шефът на ОД МВР – Благоевград Васил Митов.

Венчо Каймакански отишъл още сутринта в сряда с още трима авджии да засеят жито за изхранване на дивеча. Срещнали Иван и го помолили да не пуска двата си коня в района, за да не съсипят труда им. По обяд видели, че към тях идва Делвинския, облечен с дълга шуба. Разбрали, че ще има скандал, но не допуснали, че носи оръжие. „Аз теб трябваше отдавна да те убия", провикнал се към Венчо обезумелият мъж и измъкнал изпод шлифера стара турска пушка. Само бързата реакция и инстинктът за самосъхранение спасили живота на мишената на стрелеца. Каймакански се завъртял и вдигнал дясната ръка пред лицето си. Иван гръмнал в него от 4-5 метра, сачмите попаднали в лакътя на дясната ръка на жертвата и го раздробили. След изстрела стрелецът се метнал на оставената от ловците наблизо кола "Лада Нива" и избягал. Раненият мъж е настанен за лечение в частната болница в Благоевград. Няма опасност за живота му. Такава обаче има за собственик на стадо овце и за неговия овчар, тъй като Иван предупредил, че ще ги убие.

„Двамата мъже, към които са отправени заплахите на Иван, са от село Фролош, но стадото им в землището на нашето селище", уточни кметският управник на Лисия Стоян Ников. Той уточни, че преди доста години между Венчо и Иван имало спор. Конете на стрелеца подгонили магаре на местни хора, което паднало в дерето, счупило си краката и било убито. „Тогава Венчо казал на Иван да даде едно добиче на стопаните на мъртвото магаре като компенсация, но това вбесило Иван", разкри кметският наместник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай