Четенето на романи удължава живота с 2 г.

Четенето на романи удължава живота с 2 г. | StandartNews.com

И половин час с книга на ден е полезно за здравето

Който чете романи от всякакви жанрове, ще живее с близо 2 години по-дълго от тези, които не отварят книга изобщо, твърдят изследователи от Университета на Йейл в САЩ. Оказва се, че тези, които четат над три часа и половина седмично, са с 23% по-малко склонни да достигнат до летален изход, сочи още 12-годишното проучване. Според него четенето на вестници, списания и периодични издания също се свързва с по-голяма продължителност на живота, но връзката не е толкова силна.
В изследването участват 3653 души на възраст над 50 години. Те отговарят и на въпроси, свързани с навиците им при четене. От анализа на данните става ясно, че редовно четящите хора живеят средно с 23 месеца повече в сравнение с тези, които не четат.

"Дори само половин час четене на книга дневно може да допринесе за това да живеем по-дълго", посочва авторът на проучването проф. Бека Леви.

А колкото по-дълго живеем, толкова повече време имаме за четене на книги, нали?

Тази полза от четенето остава непроменена, дори и когато се вземат предвид други фактори като материално състояние, образование, когнитивни способности и много други променливи.

По-голямата продължителност на живота далеч не е единствената полза от четенето. Изследователите са установили още, че четенето вечер помага на малките деца да се научат да говорят правилно. В допълнение то стимулира тяхното въображение и укрепва връзката им с родителите. Четенето на малчуганите може да е от полза и за концентрацията, разбирането и слушането. Данните от настоящото проучване са поместени в сп. Social Science and Medicine.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай