Събота,

Честват паметните боеве за Шипка

От: Failed to load user -
1296
Честват паметните боеве за Шипка
A
A
A

За поредна година честванията, припомнящи паметните боеве за Шипка се отбелязват като национално събитие. Честването на Шипченската епопея ще се проведе между 21 и 26 август, 2015г. Областна администрация Габрово организира събитията в знак на съпричастност и преклонение пред подвига, предопределил българската Свобода.

Ротари клуб Габрово вече пета година подкрепя инициативата. За четвърта поредна година, честванията се провеждат под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Ротари клубът вярва, че бъдещето на нацията се подпомага от националното самоопределение, гордост и самочувствие на потомци на велики хора, записали имената си в златната книга на историята и в безпримерните героични събития, потресли преди 138 години Европа и света.

Целта на събитието е да подсили националното самочувствие и самоопределение на българите. То е насочено предимно към младите хора, защото когато те придобият чувство на национална гордост, ще го предадат на своите деца, които са следващото поколение българи. Посланието на възстановката на боевете и походите е да припомни на хората хода на историческото развитие на България след този ключов момент за националното ни минало.

В рамките на националните чествания Ротари клуб Габрово организира три похода: от Соколски манастир (6км), от м-т Узана (12км), и от храм паметник „Рождество Христово" гр.Шипка (4км) до паметника на Свободата. Походите започват на 22 август в 8:45часа.

Изборът на маршрутите за трите похода е свързан с важни историческите събития. По пътя от Соколския манастир към паметника на Свободата са пренасяни ранените в боевете при връх Свети Никола. Част от тях са оставали в манастира, а останалите са били превозвани до девическия манастир в Габрово. След разрушаването на манастира в Габрово, иконостасът е преместен в Соколския манастир, заедно с икони подарени от руски офицери, участвали в сраженията и излекувани от раните си. По пътя от местността Узана до паметника на Свободата се е осъществявала доставка на боеприпаси. По пътя от Храм паметник „Рождество Христово" край гр. Шипка до паметника на Свободата се прави Символичен поход. Храм паметникът е построен с дарения от Русия в памет на загиналите руски войни.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев, през 2013 година, изминава заедно с ротарианците пътя от Соколския манастир до паметника на свободата. През 2014 година в похода се включват над 250 участници - ротарианци от клубовете в Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Нова Загора, Раднево и Русе, граждани от Габрово и цяла България.

В знак на уважение към народите, участвали в освободителната война, през 2013г., по повод 137 години от освобождението на България, Ротари клуб Габрово осъществява проект за издигането на националните знамена на десет нации, дали жертви във войната в подножието на историческия връх Свети Никола и прохода Шипка. Наред с българските опълченци, по нашите земи са погребани костите на руски, румънски, сръбски, черногорски, финландски, украински, белоруски, литовски и полски войни.

Идеята е всеки турист от тези държави, преминаващ през прохода Шипка да усети признателност на българите към неговите прадеди, такава каквато заслужава всяка капка кръв пролята за свободата ни.

През 2013г. ансамбълът от знамена бе тържествено вдигнат от членове на национално дружество „Традиция" в присъствието на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Тогава бе открит и каменен блок на Ротари клуб Габрово със знака на Ротарианското движение по света.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички