Честваме 131 години от Съединението

Честваме 131 години от Съединението | StandartNews.com

България чества 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. По традиция и тази година в Пловдив ще се събере политическият елит на страната. Президентът Росен Плевнелиев и председателят на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева са чакани под тепетата на 6 септември за празника на града и честването на 131-годишнина от Съединението на България. Държавният глава ще чете слово пред Паметника на Съединението преди тържествената заря-проверка от 20.30 часа, а преди това ще разгледа изложбата "Пловдив по пътя към модерния свят", която ще бъде открита от 19.30 часа в Регионалния исторически музей.

От Община Пловдив са разпратили вече над 500 покани за тържествата навръх Шести септември и приема от 21 часа в парк-хотел "Санкт Петербург" до президентството, правителството, Народното събрание, евродепутати, културни и духовни институции и местните общински съветници. По традиция празненствата навръх 6 септември започват с мемориален полумаратон със старт в 9.30 часа от центъра на град Съединение и финал на едноименния площад в Пловдив. Пловдивският митрополит Николай пък ще отслужи тържествен молебен от 10 часа в катедралния храм "Света Богородица", а след това следва поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов.

В 17 часа на площад "Стефан Стамболов" пред Община Пловдив започва празничен концерт, а от 19 часа на площад "Централен" ще бъде направена възстановка на събитията от 6 септември 1885 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай