Чешки елени биха 1300 км до Родопите

Чешки елени биха 1300 км до Родопите | StandartNews.com

Уникалното преселение бе извършено в най-дълбоките преспи

В страховитите снежни дни, сковали България преди десетина дни, един огромен камион пресече половин Европа и спря на Крушов чатал на десетина километра от Лъки. Над кръстопътя бе Манастир, което според местните хора е най-високото село на Балканския полуостров. Повече от 1300 километра и почти 24 часа непрекъснато каране останаха зад гърба на двамата шофьори, а армия от поне тридесетина мъже, екипирани в камуфлажни костюми, потропваше в нетърпеливо очакване. Само преди едно денонощие същият тежковоз, конструиран за превозване на животни, бе паркиран в двора на едно отдалечено ловно стопанство на територията на Чехия. 88 млади елени трябваше да започнат нов живот в Родопите. Такава мащабна акция на преселение на животни в последните години България не познаваше. Родината изпрати елените с 12 градуса температура и пробуждащо се пролетно поле. Новият им дом ги посрещна с няколко градуса под нулата и половин метър преспи.

Какво наложи сложното преселение?

Преди години из 42-те хиляди хектара на ловното стопанство "Кормисош" са се разхождали около 3000 благородни елена. Днес техният брой е далеч по-малко. Не бързайте да хвърляте вината на "лошите" ловци. Дори бракониерите в този случай нямат кой знае каква голяма роля. Истината е, че животът в дивата природа не отстъпва по своята жестокост на онзи, който водят цивилизованите общества във второто десетилетие на ХХ век. За обитателите на гората може и да няма икономически кризи, но има хищници и тежки зими, в които

гладът и студът погубват, без да питат

Вълците са най-голямата напаст за кротките тревопасни създания като елените, муфлоните и дивите кози.
При това хищниците у нас са несравнимо повече по численост спрямо цяла Европа. Статистиката показва, че днес в Германия има 50-60 вълка. Горе-долу толкова са и във Франция. В България бройката им гони две хиляди.
Вълците са безпощадни убийци. Могат да пробягат 70-80 километра дневно, а за няколко минути да натръшкат цяло стадо овце, въпреки че за прехраната са им нужни само няколко животни. Нова напаст по родните земи е рисът. Според изследователите последният екземпляр от този вид в България е бил убит от германски войник през тридесетте години на миналия век в Кюстендилско. Рисове обаче днес населяват Сърбия и Полша, така че напълно възможно е напоследък да са се прехвърлили и тук.
Желанието да се възстанови старата популация на благороден елен в "Кормисош" е основната причина ръководството на ловното стопанство да предприеме акцията по преселението на животните. Камионът с елените успя да пребори преспите до Лясковския разклон. Оттам младите животни се претоварват в дървени клетки и

с мощни джипове се превозват в планината

Разбира се, цялата тази акция не минава без нужната съпротива. По няколко души трябва да се преборват с всеки от добре охранените екземпляри, докато го насочат към новия дом. Наред с това всяко животинче трябва да бъде маркирано, което ще рече, че на ухото му се поставя специален номер. Това е така да се каже неговото ЕГН, което ще разказва биографията му винаги когато се наложи. Акцията вървеше по план, когато една кошута, уплашена от суматохата, побягна и потъна в ледените води на близката река. Пред очите на всички животното се скова, започна да агонизира, едва подавайки главата над водата. Може би оставаха няколко мига, преди да потъне съвсем. И тогава младият горски стражар Кристиян Смоков скочи във водата, върза кошутата с въже, а останалите бързо я изтеглиха. Докато го измъкнат и

спасителят се превърна в ледена шушулка

Трябваха му поне 15 минути и топла стая, за да дойде на себе си и приеме поздравленията и благодарността на колегите си.
Накъде привечер всички "чехи" вече бяха в гората, богато нахранени. На първо време мрежеста ограда ще ги пази от хищниците. С времето на части те ще бъдат пускани на свобода. В следващите най-малко седем години елените ще се плодят и множат. В този период те не могат да бъдат отстрелвани.
Едва когато отраснат, те вече ще станат желани трофеи за ловците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай