Червено вино срещу Алцхаймер

Напитката съдържа антиоксидант, който прекъсва процеса, отключващ болестта

Червено вино срещу Алцхаймер | StandartNews.com

Червеното вино е богато на антиоксиданти, които помагат да се предотврати развитието на сърдечно-съдови заболявания и преждевременно стареене. Ново проучване обаче разкрива, че умереният прием на тази напитка защитава и паметта, намалявайки риска от болестта на Алцхаймер.

От изследването става ясно, че червеното вино и зеленият чай съдържат антиоксидант, наречен EGCG, който прекъсва процеса, отключващ болестта на Алцхаймер. Изследователи от Университета в Лийдс, Великобритания, посочват, че антиоксидантът променя бета-амилоидните протеини и им пречи да взаимодействат с определен протеин в мозъчната клетка, наречен прион.

Ръководителят на изследването Найджъл Хупър споменава, че по време на развитието на болестта на Алцхаймер се създава протеин, наречен амилоид, който, когато е групиран, взаимодейства с нервните клетки (приони), причинявайки смъртта на клетките и водейки до невродегенеративни заболявания. Специалистът твърди, че ефектите на антиоксиданта EGCG зависят от това колко напреднала е болестта; тази констатация обаче създава възможност за предотвратяване на нейното развитие.

Специалистите от Mayo Clinic посочват, че в момента няма лечение за болестта, въпреки че има лекарства, които намаляват симптомите като инхибитори на холинестеразата и мемантин. В информация от MyHealthNewsDaily е описано подробно, че броят на хората с болестта на Алцхаймер може да се утрои през 2050-а, така че е необходима превенция чрез умствени упражнения или дейности, които насърчават мислите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай