Червен код в 3 области за валежи от дъжд и сняг

Червен код в 3 области за валежи от дъжд и сняг | StandartNews.com

Обстановката в страната продължава да се усложнява, заради натрупалия сняг, изсипалите се дъждове, както и силният вятър.

Червен код е обявен за 3 области в Южна България – Смолянска, Кърджалийска и Хасковска заради интензивни валежи от дъжд и сняг, предаде БГНЕС. В Смолян е обявено и бедствено положение, след като река Черна преля на места, наводнени са промишлени сгради и някои приземни етажи на жилищни сгради. За щастие не се налага евакуация на хора. Силните валежи продължават и днес, количествата в Кърджалийско, Хасковско и Смолянско ще бъдат около и над 65 л/кв.м.

Оранжев код е обявен в 13 области на Северна, Централна и Южна България заради силните снеговалежи. Кодът е в сила за областите Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска и Шуменска. В тези области снеговалежите ще продължат, като очакваните количества ще бъдат между 40-60 л/кв.м., като в Ямболска област дъждът ще преминава в сняг. Жълт код е обявен в 10 области на Западна и Североизточна България за интензивни валежи от сняг. Кодът е в сила за областите Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София град, София област Видинска, Монтанска, Врачанска, Силистренска и Добричка, като в Добричка област жълтият код е и за силен вятър. В тези 10 области снеговалежите ще продължат. За денонощието се очакват количества между 20-30 л/кв. м.

За Добричка област се очаква снеговалежите да достигнат също количества между 20-30 л/кв. м. Във вътрешността на областта дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър. По Черноморието също е обявен жълт код за Варненска и Бургаска област, като там кодът е в сила за интензивни валежи от дъжд, придружени от бурен вятър. В двете области се очакват валежите да достигнат количества между 20-30 л/кв.м. Във вътрешността на областите дъждът ще преминава в сняг. И там ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър. С преминаването на средиземноморския циклон през Гърция и Егейско море към Мраморно море, метеорологичната обстановката ще се усложни още. Валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието – от дъжд, уточниха от НИМХ. Снежната покривка ще се увеличава. Значителни ще бъдат валежите главно в Южна България.

От МВР също съобщиха, че е усложнена е метеорологичната обстановка на територията на страната. В дежурните центрове на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" са подадени десетки съобщения за паднали дървета, наводнени приземни етажи и инфраструктура, и нарушено електрическо захранване. Червен код за опасно време е обявено за областите Смолян, Хасково и Кърджали.

Бедствено положение е обявено за територията на община Смолян. Валежите са предизвикали преливане на реките Черна и Бяла. Екипите на РД „Пожарна безопасност и защита на населението" работят по отстраняването на паднало дърво и земна маса на околовръстния път на града. Отводняват се различни обекти в населеното място.

Сигнали за наводнения има и на територията на област Кърджали. Пожарникари отводнят приземни етажи на 26 къщи в Момчилград. През нощта са били евакуирани петима души край село Жинзифово. Получени са сигнали за паднали дървета и по пътя за село Русалско. Над 40 сигнала за паднали дървета, клони и други предмети има на територията на област Пловдив. Пожарни екипи работят за отстраняването им.

Нарушено електрозахранване има в населени места на територията на областите Враца, Кюстендил и Пазарджик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай