Сряда,

"Черното злато" на Родопите лекува счупено и безчет болежки

От: Стандарт -
3781
"Черното злато" на Родопите лекува счупено и безчет болежки
A
A
A

Възможно ли е мъж от Кушла да е живял 107 години благодарение на „черното злато“, което го има само в района на това родопско село? Въпрос, който си задават местните жители, но и пристигналите в селото туристи и такива с болежки, за чиито лек е мумията.

25 души живеят в селото на мумиото, мумията, мумичката, както още наричат черната лепката пръст, за което 24rodopi.com вече писа.

Хиляди са идвали в Кушла, някои повтаряли, семейство от Хасково е идвало 3 пъти, твърди пред БТВ Фани.

В селото лекар не е стъпвал, но хората се лекуват с "мумята". С „черното злато“. Мазна черна, лепкава пръст с невероятни лечебни свойства. Съдържа атомен (йонен) калций, който директно се абсорбира от организма и по този начин се случва „магията“ - счупено, навехнато, натъртено или ударено за много бързо време минава.

Село Кушла е малко селце на границата с Гърция, не далеч от Златоград. Известно е с пещерите и скалните образувания в близост. От 25-те жители, 12 са жени.

Пъстрите им дрехи се забелязват от далеч. Всяка една от тях се придвижва със свое собствено магаренце. По-често са в планината, по следите на мумиото - така наричат черна лепкава пръст с лечебни свойства.

“Черна пръст, но не е навсякъде тази пръст, който дойде пита – каква е тази вашата черна мумия. Нашите стари са лекували така. Моят татко и дядо, и прадядо живееха 107 години”, казва пред bTV Севдалина Асенова, жител на селото.

“Помага на счупено, на кокошки, на животни, на хора”, добавя Фани Георгиева, жител на селото.

Според местните в село Кушла е единственото находище на лечебната кал, но тя е добре позната и в други страни по света като Китай, Русия, Непал и Монголия. Намира се най-често в пещери и пукнатини на скали. Наричана е още "кръвта на планината". Заради лековитите му сили хората в село Кушла го наричат черното злато.

“Отиваме, събираме и тогава като имаме, слагаме я в кофичка и вода. Тя седи 4-5 дена и се разтваря. Повечко може да поседи и то няма много разлика. Като поседи във водата, то се не разваля. Като е изсушена, може би до две години. Вкусът е хубав, ние сме си свикнали”, подчерта Севдалина Асенова.

Мумиото или мумята няма срок на годност. Жените я прецеждат и овалват черни топки, които сушат на слънчева светлина няколко дни. След това правят разтвор от сместа и пият. Калната вода лекува и заздравява костите. С нея най-често жените лекуват навехнато и счупено.

“Тя не може да ти навреди, не може. Аз имам специалист, дядо, прадядо, ако ще им навреди са щели да ми кажат. Сега много като ми прилошее, вземам си от чувала, сипвам си килограм и половина и разбърквам, и на всяко влизане и излизане, разбивам си и пия. Чувстваш я в костите”, каза Фани Георгиева.

Фани е местната лечителка. Повече от 30 години работи в здравната служба в селото. Днес приема хора от цялата страна в дома си. 

“Безплатно ги лекувам”, каза тя. 

Фани разполага с химичен анализ, който показва състава на веществото. Той се различава от този на класическото мумио, известно и като шилажит. Сред основните химични елементи, които родопското мумио съдържа, са калций, желязо и магнезий.

За думата мумио се казва, че произлиза от гръцката дума "mumia", означаваща "запазено тяло". Никой в селото не може да каже как е открито черното злато и от кога се използва като лек. За жителите на Кушла, народната медицина не е единственият начин, за да излекуват болежките си. Всички пият и лекарства, ходят и на лекар. Независимо, обаче дали пият мумьо или лекарство казват, че без вяра силата му не е достатъчна, за да излекува.

И точно като модерните инструктори, за щастлив живот съветват за повече движение, повече сън и чиста храна.

Единственото находище в света на природния лечебен минерал, лекуващ счупено, напукано, артрити и всичко, свързано с костната система, се намира в Родопите.

Мумията се добива от подземна жила, която се намира на 2-3 метра дълбочина и доста трудно се добива.Тайната на мумиото (мумията) е, че съдържа атомен (йонен) калций, който директно се абсорбира от организма. Учените имат теория, че мумията се утаила от преди 300-350 милиона години от останки на динозаври, а от там е и невероятният лечебния ефект.

За един месец се възстановява която и да е счупена кост. Използва се хора, имащи оплаквания със здравината на костите, от възрастни за профилактика на костите и най вече за счупени кости при катастрофи и битови инциденти.

Прием на Мумио освен че възстановява бързо счупени кости, спомага за здрави кости и здрави стави и лекува артрит.

Мумиото служи за профилактика на остеопорозата.

Учените са категорични - природният продукт има невероятна сила, счупените кости и ставните болести заздравяват по-бързо с пиене на "мумия", отколкото при лечение с лекарства.

Никой от тях не може да обясни произхода на мумията, но все по-често се прокрадва теорията за скална симбиоза, образувала се преди хиляди години, криеща огромна енергия в себе си при самото си образуване.

За костите и ставите е чудодеен лек, защото е богато на калций, калий, магнезий, цинк, желязо и много още. Засилва регенериращите процеси многократно.

Сред кушленци няма куцащи или прегърбени.

Местните хора от векове употребяват родопското мумио за своите болежки.В миналото всички родопски кехаи пращали по един ратай към Кушла в късна есен, за да натовари от Кушленското мумио. Те лекували краката на овцете когато ги карали към Беломорието. По пътя от много от овцете окуцявали. След шиниране и превръзка с мумията за няколко дена се възстановявали.

Всички в Родопите са знаели. че мумиото укрепва костната система и спомага за бързото възстановяване на най-различни костни счупвания.Затова през хилядолетията е събрало стотици легенди.

Но по време на социализма се забравило за лечебния лек, защото село Кушла е на няма и 200 метра от самата граница с Гърция, която навремето беше неприятелска на нас държава. Там се е влизало само с разрешение на полицията.

С мумята могат да се правят превръзки на болното място, но най-полезна е, ако се пие, разтворена във вода.

Една опаковка се ползва два пъти, като се разтваря в 5 литра вода и се разбърква периодично. След 2-4 часа и около поне три разбърквания се изчаква разтвора да се утаи. Утаената вода е бяла на цвят и се пие по всяко време вместо вода. След като се използва мумията при две зареждания с вода, изважда се , изсушава се и се използва за лапи и компреси на болни места.

Организмът не може да се предозира, защото ако има излишък, се изхвърля с урината, потта и др.Тънкостта е да престои поне 2-3 часа всеки път, за да се разтвори калция и всички съпътстващи лечебни вещества.

 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com