Черен ангел плаче за хората без дом

Черен ангел плаче за хората без дом | StandartNews.com

Донеси ми куче, сдобри ме със сестра ми, пишат учениците до крилатите пазители

Какво се случва, когато 1000 ангели кацнат на едно място? Може би сбъдване на всички мечти, вечен мир, или най-малкото ще получиш ново куче. Това са част от желанията на децата, участвали в конкурса "Виж моя ангел" на арт къща "Куклите", където все още разопаковат колети с крилати небесни пазители от всички точки на страната. "Срокът на конкурса ни изтече на 7 декември, но ангелите продължават да долитат от цяла България. Всеки ден получаваме обаждания: "Ще приемете ли и моя ангел, още днес ще изпратим колета", разказва Жени Костадинова от арт къщата. Награждаването на най-оригиналните играчки ще се състои на 19 декември, като призовете ще връчи вицепрезидентът Маргарита Попова. Крисия пък ще получи за ангелския си глас награда "Ангелът на България" - кукла лампа от стари дантели, направена от дизайнерката Невена Ваклинова.

Може ли ангелът да бъде черен? Две абитуриентки от Исперих вярват, че това е възможно, когато небесните ни пазители са тъжни. Когато скърбят за десетките хора, останали без дом след пороите, ангелите плачат и променят своя цвят, разказват момичетата, изпратили черен ангел за участие в конкурса. Състезанието тази година е в две части - за изработка на кукла ангел и за писмо до него. В създаването на небесните създания най-активно са се включили по-малките - деца от петгодишна възраст докъм пети-шести клас. Писмата и есетата до невидимите същества, които ни пазят, пък обичайно са дело на по-големи ученици, разказва Жени Костадинова. Журито отсега се е видяло в чудо как да открои най-добрите, защото участниците кипят от оригинални идеи. В оценяването на детските текстове ще се включи и писателката Людмила Филипова.

Изненадващо, момчетата също правят кукли и дори са по-креативни в създаването им, разказва Жени. Един от участниците е изпратил цяло ангелско семейство, създадено от ... електрически крушки. За съжаление не светят, но пък подсещат, че в душата си носят светлина за всеки. Друго дете е създало ангел-коминочистач, който

минава през комините и носи късмет

за оня, който го докосне. В създаването на летящите създания участие са взели практически всички видове подръчни материали - топки за тенис, кратунки, царевична шума, плат, хартия, вълна. Повечето от ангелчетата са бели, но има и такива, които са се издокарали в синьо. Един от ангелите има за торс шишенце от парфюм, друг е направен като стилизиран Исус. Група деца от детска градина пък са пуснали в "тялото" на своя ангел монетки от по един лев, които да отидат за фондация "Искам бебе". Идеята всъщност е повечето от ангелите в деня след награждаването да участват в благотворителен търг за тази фондация, като цените на куклите ще бъдат символични.

"Най-активни са детските градини - учителките от 30 забавачки ни писаха колко са се вдъхновили децата, за да пресъздадат своята представа за небесни закрилници", разказва Жени Костадинова. Участвали са и клубове по приложно изкуство, както и литературни кръжоци, написали не просто писма, а цели есета, разкази и стихотворения за това какво се случва, когато човек се докосне до своя ангел. "Мой ангеле, какво правиш през последните три години, не съм те виждал", пише един от участниците. "Надявам се да ти е интересно да ме пазиш", споделя друг, може би пакостник, чийто ангел си има много работа с него. Свои ангели са направили и децата от дом за малчугани със специални нужди, а учителката използвала случая, за да направи презентация пред тях откъде идва идеята за ангелите и кои са те. Някои от писмата са

лични и затрогващи, родени от истинска мъка

а не от желание да получиш награда за най-оригинален участник. Момиче, загубило и двамата си родители само за година, моли своя небесен закрилник да го сдобри със сестричката му, която го обвинява за смъртта на майка им. Друг пък чистосърдечно моли за едно-единствено нещо, смесвайки ангела с Дядо Коледа - да му донесе куче за празниците.
"Интересното е, че повечето малчугани докъм четвърти клас си представят ангела стандартно - ефирно създание в бяло, с ореол и пърхащо с криле. По-големите обаче го свързват най-вече с близките си, с майката, която ги пази, с хората около себе си. Затова и в писмата си молят своя ангел преди всичко да осигури закрила на онези, които са около тях", разказва Жени Костадинова. "Ангелът ми не е дух, няма криле, но има чисто и голямо сърце", пише десетокласничка от Пазарджик. "Той е вътре в сърцето ми и знам, че никога няма да ме напусне", допълва тя. "Моят ангел е баба ми", чистосърдечно признава момичето.

"От теб искам само да пазиш мен, семейството и приятелите ми от лошите неща", обръща се към своя небесен закрилник пък дете от четвърти клас. "Аз искам да мога цял живот да съм щастлива. Искам и да разбера дали през живота си ще правя грешки", пита невидимото създание друга участничка в конкурса. "С нетърпение чакам рождения ми ден, за да ми подарят новия ми телефон. Но само едно искам -

да бдиш над мен в най-трудните моменти

подрежда приоритетите си четвъртокласник от София.
"Моето ангелче е по-добрата и по-светлата част от мен. То е моето второ аз", споделя пък дете от Добрич. "Когато тате е на плаване, брат ми е мъжът у дома. Неговото ангелче и моето много се обичат, но понякога са много щури", разказва момиченцето, чието ангелче неотдавна му "помогнало" да реши задачите на трудно математическо състезания. Есето завършва с надеждата, че станем ли състрадателни и милосърдни като ангелите, ще заживеем на една по-добра детска планета, за която пеят Крисия, Хасан и Ибрахим. И нищо чудно това да се случи - над 1000 ангела бдят над тази мечта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай