Чарлз III с пъклен план. Кой остава на сухо

Новият крал на Великобритания планира поправки в Закона за регентството

Чарлз III с пъклен план. Кой остава на сухо | StandartNews.com

Новият крал на Великобритания Чарлз III планира поправки в Закона за регентството, за да изключи от списъка с наследниците на трона някои свои роднини, чиято репутация не се долюбва от поданиците на Коронота. А именно принц Андрю, който е обвинен във връзки с печално известния финансист Джефри Епстайн, както и принц Хари, който заедно със съпругата си замина да живее в САЩ и на практика обвини семейството си в расизъм.

Новият британски владетел иска да се застрахова, че в случай на болест или неработоспособност, никой от тях няма да се възкачи на трона, съобщават медиите на Острова.

Според "Telegraph", кралят възнамерява да лиши от правото на наследници освен по-малкия си син и брат си принц Андрю, но също така и дъщеря му принцеса Беатрис, пише "ДарикНюз".

Чарлз III иска да бъде записано, че в случай, че той не е в състояние да изпълнява служебните си задължения, може да бъде заместван само от активен член на кралското семейство.

Ако законовите поправки станат факт, това означава, че замесените в скандали членове на фамилията няма да имат право да заменят монарха, ако той се почувства зле или ако поради напреднала възраст не може да изпълнява служебните си задължения.

Редът на престолонаследниците във Великобритания се ръководи от Закон, който за последен път е актуализиран през 2013 година. Тогава покойната кралица Елизабет II отмени приоритетната позиция на наследниците от мъжки пол над наследниците от женски пол. Така наследник на трона на Великобритания става най-голяото дете на монарха, независимо от неговия пол.

В списъка на наследниците на престола към момента има 23 имена. След Чарлз III по право престолонаследник стана най-големият му син Уилям, след това внукът му принц Джордж, а зад него са по-малките деца на Уилям и Кейт Мидълтън —  принцеса Шарлот и принц Луи.

Към момента след тях се нареждат по-малкият син на краля - принц Хари и децата му от Меган Маркъл — Арчи и Лилибет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай