Бутилка уиски за 2,7 млн. Кой го купи

Аукционната къща „Сотбис” организира наддаването

Бутилка уиски за 2,7 млн. Кой го купи | StandartNews.com

През тази седмица в Лондон беше продадена най-скъпата бутилка уиски в света. Тя струва 2,7 млн. долара. Макар да минаха няколко дни от инфарктния търг, все още не се знае кой е новият собственик на рядкото шотландско уиски. Това не е изненадващо, тъй като аукционната къща „Сотбис”, организирала наддаването за бутилката, умее много добре да пази анонимността на своите клиенти.

Често те са колекционери, които притежават и други много скъпи неща. „Сотбис” не за първи път чупи рекорд с продажбата на специални напитки. Преди четири години успя да продаде подобна бутилка с шотландско уиски за 1,9 млн. долара.

Единичното малцово уиски „Макялън” от 1926 г. е сред най-търсените бутилки в света. То е отлежавало в букови бъчви в Шотландия цели 60 години и от него са налети едва 40 бутилки. Те никога не са били продавани, а са предлагани само на най-ценните клиенти на прочутата шотландска дестилерия. Затова, когато някоя от тях се появи на търг, интересът е голям.

Експертът по уиски на „Сотбис” Джон Фаул казва, че това е един от най-ярките моменти в неговата кариера. Продали са уникално уиски за два пъти по-висока сума от очакваното. „През 1986 година да имаш бутилка с уиски на 60 години е било наистина нещо необичайно. Без никакво съмнение, за времето си това е била най-ценната бутилка с уиски, произвеждана някога. И все още е. Това уиски е от бъчва номер 263. От това буре са били налети само 40 бутилки. Само 12 от тях имат този етикет”, обяснява той.

Етикетите от бутиковата партида също са уникални. 12 от тях, включително този на най-скъпо продадената бутилка, са нарисувани от известния италианския художник Валерио Адами. Други пък са направени от популярния британски майстор на четката сър Питър Блейк. Не се знае колко от нарисуваните от италианския художник бутилки все още са запазени. Твърди се, че една от тях е била унищожена по време на земетресение в Япония през 2011 г., а друга е изпита.

Уиски „Макялън” се прави от 1824 г. в селце в североизточна Шотландия. То е сред най-търсените малцови уискита в света. Появата на някои от старите му бутилки на търг винаги предизвиква сензация и се продава за рекордни суми.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай