Бурята не уплаши "Куин Елизабет"

Свалиха богаташите с катери, сафридът в кръчмите свърши

Бурята не уплаши "Куин Елизабет" | StandartNews.com

Несебър. Кралските особи и ураган не ги плаши. Доказа го презокеанският суперлайнер "Куин Елизабет", който акостира в Несебър с 2200 туристи на борда. Гигантската "красавица" хвърли котва в понеделник призори край курорта и остана на рейд точно 7 часа.

Около обяд плаващият град вдигна котва и отплава по маршрута си през Босфора към Истанбул. Въпреки силния вятър и разразилата се морска буря пасажерите успяха да слязат в Несебър и да се разходят в Старинния град. Тъй като лайнерът е много голям, той остана на рейд, а туристите бяха транспортирани на няколко курса с катери до брега.

Несебър взе ума на богаташите, които отмарят на борда на "Куин Елизабет" - със старинните църкви и древните крепостни стени. Севернякът, който брулеше брега с все сила, прати туристите на топло в кръчмите до пристанището. Богаташите най-много налитаха на пресния паламуд и сафрида в менюто, видя "Стандарт".

Суперлуксозният лайнер "Куин Елизабет" пристига за първи път в България. Нещо повече - знаменитият кораб за първи път влиза в Черно море. Интериорът му е решен в изискания стил "арт деко", а каютите крещят от лукс. Корабът е построен в Италия и струва 650 милиона долара. 92-тонният лайнер е дълъг почти 300 м. "Фука" се с

 

16 палуби, 11 бара, 4 ресторанта и театрален салон

 

за над 800 души. На борда на "Куин Елизабет" има също луксозни магазини, киносалони, казина и библиотеки. 2200 пасажери се обслужват от 1200-членен екипаж, в чийто състав има и 8 български моряци и офицери.

Круизният кораб е част от океанската флотилия на "Кунарт", която е притежавала общо 3 лайнера с името на кралица Елизабет. Най-старият кораб, плавал с това име, е построен през далечната 1938 г. Той направи последния си околосветски круиз през 1967 г., след което бе спрян от експлоатация, а 5 години по-късно изгоря на пристанището в Хонконг. Вторият лайнер с името "Куин Елизабет Втора" също вече е извън строя. През 2010 г. той бе закотвен в пристанището в Дубай, където в момента функционира като луксозен хотел. Нощувката в стандартна каюта там струва около 90 лири стерлинги, като в цената са включени храната и забавленията на борда. Третият кораб от серията "Куин Елизабет" плава от март 2011 г. Подобно на своите предшественици той впечатлява с лукса и комфорта, които предлага на пасажерите. За подбраните блюда и развлеченията на борда се носят легенди. Не всеки може да си позволи круиз с "Куин Елизабет".

 

Най-скъпите каюти струват по 7000 евро на ден

 

Туристите, които са готови да платят тази цена, имат на разположение частен ресторант, персонални икономи и всевъзможни глезотии. В цената са включени всички екстри на борда, храната и напитките. Тези каюти обаче са много малко на брой и са предназначени за изключително претенциозни клиенти. Средната цена на останалите каюти на лайнера варират от порядъка на 500 евро на човек на круиз от Ню Йорк до Лисабон. "Куин Елизабет" е най-големият лайнер, който хвърля котва тази година в български води. От началото на сезона в Несебър акостираха общо 28 пасажера. Туроператорите са убедени, че от догодина броят на лайнерите, които ще спират на български пристанища, ще бъде поне два пъти повече. Това ще се случи от следващото лято, когато се очаква да бъде готова морската гара в Бургас. Шефовете на порта са убедени, че компанията "Кунарт", която е собственик на "Куин Елизабет" и е една от водещите в морските круизи,

 

ще включи пристанище Бургас в своите маршрути

 

още от догодина. Портът в морския град вече има "резервация" за 5 октомври 2013 г. Тогава на новата морска гара ще хвърли котва луксозният пасажерски кораб "Селебрити Констилейшън". Плавателният съд е с внушителни размери, идентични на тези на "Куин Елизабет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай