Буруджиева: Ако беше есен, пушачите щяха да ни ръкопляскат

Буруджиева: Ако беше есен, пушачите щяха да ни ръкопляскат | StandartNews.com

Разград. Промените в закона за тютюнопушенето не са най-важните за държавата, но решението на този проблем е бързо и лесно, смята една от авторките на поправките. 

"Решението за либерализация на тютюнопушенето на обществени места не е най-важният въпрос за държавата, но промените в режима са лесни и могат да се направят бързо. Затова предлагаме решение, което няма защо да се отлага във времето." Така обясни инициативата на новите народни представители от 42-рия парламент соцдепутатката Татяна Буруджиева, която е един от съвносителите на поправките.

Според Буруджиева грижата за здравето на хората и най-вече на децата трябва да се насочи към това да не се пуши демонстративно в училищните дворове. В заведенията режимът може да се либерализира и това няма да пречи на противниците на тютюневия дим, убедена е тя.

Изчисления на браншовици от ресторантьорския бизнес показали, че от новите по-високи такси за столовете в залите за пушачи в бюджета годишно ще влизат 20 млн. лв. повече. В криза като сегашната всеки лев е ценен за държавата, смята шефката на кабинета на соцлидера Станишев. Промените освен това не натоварват бизнеса, който вече е инвестирал в реорганизация, която позволява заведенията да имат зали,  в които се пуши, и такива, в които това е забранено.

Буруджиева, която е специалист по комуникациите, обясни, че ако готвените промени са били предложени през есента, рейтингът на управляващите щял да скочи неимоверно заради адмирациите на пушачите. "Тогава щяха да ни ръкопляскат. Но ние решихме, че не бива да чакаме и да отлагаме един проблем, който може да се реши без сътресения веднага", коментира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай