Бургас и Габрово шампиони по европари

Бургас и Габрово шампиони по европари | StandartNews.com

Костинброд е №1 във водните проекти

Изпълняващите водни проекти общини се оказаха първенци в усвояването на европарите. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за усвояването на средствата от структурните и кохезионните фондове на ЕС в периода от 31 януари 2014 до 31 януари 2015 г. Така съвсем естествено малката община Костинброд е безспорният номер едно с 4829 лв. на човек. Костинброд, в който живеят над 17 000 души, изпълнява мега воден проект за 97.4 млн. лв., който е пред приключване, и това е основната причина да се нареди на първо място. Община Грамада, която се намира в най-бедния регион на ЕС - Северозападния, не е усвоила нито лев от кохезионния и структурните фондове на ЕС, сочат още данните на ИПИ.

Проучването показва, че местната власт е най-апетитна към европейските пари заради ограничените собствени ресурси за капиталови разходи. Темпът на усвояване на европарите от общините е "изключително неравномерен", показва още проучването.

Българските общини са получили близо 4.1 млрд. лв. като бенефициенти на кохезионния и структурните фондове на ЕС към 31 януари 2015 г. Това е стойността само на реално изплатените вече суми, уточняват от ИПИ.

Средната усвояемост на глава от населението за страната е 565 лв. на човек, което е с 49% повече от отчетените към същата дата на миналата година - 380 лв./човек.

За поредна година област Габрово е шампион по усвояване на европари с 1360 лв. на човек към 31 януари 2015 г. На второ място, както и година по-рано, се нарежда област Бургас с 1152 лв. на човек. Причината за това е, че и в двете области се изпълняват големи проекти в секторите води и отпадъци от местната власт, като Габрово изпреварва Бургас заради по-малкия брой жители в областта. След тях се нарежда област Ловеч с 981 лв. на човек, като успява да измести Софийска област, която миналата година заемаше трето място. Най-ниско е оползотворяването на европарите в областите Сливен (349 лв./човек), Русе (309 лв./човек) и Кюстендил (286 лв./човек).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай