Бунтове в "Ботунец"

Бунтове в "Ботунец" | StandartNews.com

Над 300 жители на столичния квартал „Ботунец" се събраха в знак на протест след масов бой, който вкара 8 души в болница.

Кметът на район Кремиковци Ивайло Панев обясни, че преди дни е станал битов инцидент, при който ромско семейство е упражнило насилие върху българско семейство, вследствие на което има пострадали.

Скандалът избухнал в сряда, когато съседи направили забележка на шумна компания в един от блоковете, съобщава Нова телевизия.

В отговор на забележката празнуващите започнали да бият, разказват очевидци на инцидента.

Хората от квартала протестират с искане за незабавно залавяне на биячите.

Панев посочи, че в протеста участват представители на всички етнически групи, които населяват квартала.

„Хората казаха: „Ние от години живеем тук, разбираме се чудесно и едни такива неща са в състояние да разбият нашето съвместно съжителство, против сме да се случва и искаме виновните да си понесат справедливото наказание". Това беше същественото от протеста на хората", коментира Панев и добави, че обстановката през цялото време е била спокойна, но полицейското присъствие ще остане засилено през цялата нощ.

Полицейски източници обясниха, че пострадалите при инцидента вече са дали показания. Щяло да има и задържани в близките часове, пише БГНЕС.

„Тази вечер в кв. „Ботунец" има спонтанен протест на група граждани, които са около 60 души, разделени на няколко групи", обясни снощи старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР.

„Обстановката е под контрол. Ще има засилено полицейско присъствие в квартала, докато не сме сигурни, че обстановката е абсолютна спокойна и не задържим укриваните лица", подчерта той.

Втори още по-голям и мащабен протест готвят жителите на столичния квартал „Ботунец" след създалото се напрежение в квартала, съобщава bTV.

Към момента няма задържани за нападението.

Протестиращите настояват властта да вземе мерки и да изсели самонастанилите се роми, както и да се засили полицейското присъствие.

Началникът на 5РУ комисар Николай Василев заяви, че към момента няма задържани, а „има насоки за лицата, които са участвали в този инцидента". Той каза още, че не може да потвърди тиражираната информация за 12-годишно дете със счупени ребра.

Василев обясни, че първият сигнал за силна музика е бил получен в 23:40 часа, а патрулът дошъл 29 минути след полунощ. Единственият дежурен полицейски екип преди това бил в районното управление с лице, задържано за кражба.

Той опроверга казаното от протестиращи, че са били подадени 17 сигнала в полицията.

Всички етноси в България са представени в „Ботунец". Това подчерта още кметът на район „Кремиковци" Ивайло Пенев. По думите му в протеста също са участвали както българи, така и роми.

„Този инцидент не е етнически, той е много грозен и битов", подчерта кметът и призова да не се злоупотребява с етническата карта.

Пенев призна, че в „Ботунец" все още има проблеми с уличното осветление – но само в 20% от квартала.

Криминално проявени лица са празнували освобождаването от затвора на един от тях, вдигали са шум след 22.00 часа. След като им е била направена забележка, те се нахвърлили. До момента има осем души разпитани след свадата в „Ботунец". Това каза на извънреден брифинг рано тази сутрин в квартала началникът на Пето РУ комисар Николай Василев.

„Има обаждане по телефона за нарушаване на нощната тишина. Направили сме забележка. Предполагам от доста голямото количество изпит алкохол са нападнали хората, които са направили забележката. От там нататък се развива конфликта, който прераства в едно шествие в сряда вечерта и от вчера вечер, което е против това, което е станало във вторник вечерта", разясни ситуацията полицейският шеф.

Той уточни, че до момента няма задържани.

„Има насоки за лицата, които са участвали в този инцидент", заяви той.

Освен разпитаните вчера 8 души, които са пострадали при инцидента, днес продължават с разпитите.

Има едно 13-годишно момиченце с охлузвания. Родителите му са разпитани – днес ще си извадят свидетелство, има и един човек, който е с извадено рамо – приет е в „Пирогов", поради това, че няма здравно осигуряване рамото му е наместено и е върнат в полицейското управление. В Ботунец има от всички етноси и от години те съжителстват добре, заяви кметът на района „Кремиковци" Ивайло Пенев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай