Бум на диаманти, които не са кървави

Мнение на известен британски дизайнер

Бум на диаманти, които не са кървави | StandartNews.com

Естественият диамант, формиран в продължение на милиарди години е олицетворение на лукса. И докато цените им хвърчят в небесата, известен британски дизайнер обяви, че цени повече бижутата, изработени с лабораторно отгледани скъпоценни камъни и рециклиран метал от консервни кутии.

Това е Анабела Чан. Тя казва, че е избрала материалите, след като е станала свидетел на ужасните условия на труд в диамантените мини.

"Това са едни от най-ценните и скъпи стоки в света, за мен това просто нямаше никакъв смисъл", каза тя в бутика си в Найтсбридж в центъра на Лондон.

Вместо това дизайните ѝ залагат на диаманти, отгледани в лаборатория, рециклиран алуминий от консервни кутии и перли, отгледани чрез техники за регенеративно земеделие.

Според Edahn Golan Diamond Research & Data пазарът на лабораторно отглеждани бижута бележи годишен ръст от 20 % през последните години, което води до глобални печалби в размер на 15 млрд. долара.

С навлизането на все повече производители на пазара продажните цени на лабораторно отгледаните диаманти спадат, а марките се стремят да се диференцират, особено чрез дизайна на бижутата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай