Будапеща: Красива и опасна

Ако се измъкнете от хватката на мошениците, градът ще ви обсипе с приключения

Будапеща: Красива и опасна | StandartNews.com

Благодарение на живописната й настройка на двата бряга на река Дунав и нейната класическа архитектура от времето на Австро-Унгарската империя, Будапеща често се е нарича Париж на Изтока. Столицата на Унгария посреща 2,7 милиона посетители годишно, повечето от които се влюбват в красотата на града и си изкарват прекрасно.

Други обаче стават жертви на някои от многобройните туристически капани в столицата на гулаша и се кълнат никога повече да не се връщат. Най-честите такива измами са напомпаните барови сметки, по-скъпите туристически менюта в ресторантите и таксиджиите хиени, които карат своите пътници през много по-дълги маршрути и на завишени цени. Така че Будапеща изисква и известна доза предпазливост.

Заведения, момичета и хорор сметки

Първата измама, съобщавана от много мъжки туристи в Будапеща, започва с атрактивни жени. Те ще ви заговорят около главната търговска улица "Ваци" и ще ви попитат дали искате да ги придружите до някой бар. При пристигането на нереална сметка след няколко напитки намерението на новото приятелство става очевидно.

Преди дори и да се опитате да си помислите да избягате, двама мъже с варварски пропорции ще ви убедят да не го правите и ще ви придружат до най-близкия банкомат ако се налага. През 2008 г. историята на туристи, охарчили се в подобната схема с 250 000 форинта (1600 български лева), и то само за две бири в центъра на Будапеща обиколи световната преса.

През 2009 г. пък представители на ФИФА бяха държани като заложници в бар, докато не си платят баснословна сума форинти за две безалкохолни напитки и коктейлите, консумирани от девойките, които "отседнали" на тяхната маса. Въпреки че благодарение на доста разпоредби положението се подобри, тези измами продължават да виреят заради тежката финансова криза. До съвсем скоро унгарската икономика беше на ръба на колапса и някои от обеднелите унгарци чувстват гняв и нещо като сбъркано оправдание да оберат туристите.

На нашенеца Павел, млад бизнесмен от Варна, му се случи подобен гаф миналата зима на първото му пътуване за Будапеща. "Накараха ме да платя 500 лева за общо 6 напитки, когато поканих две дами от улицата. В началото дори не осъзнах колко е сметката, защото беше в унгарски форинти, а после ми стана лошо", разказва той по време на полет между София и Будапеща. Сега на втората му командировка в града ще гледа да избегне подобните скъпи и кратки приятелства с местните жителки.

Такси и ресторанти в схема

Таксиметровите шофьори също понякога участват в измамата и ако ги питате за съвет къде да излезете, те може би ще предложат тези барове, от които получават комисиони. Повечето от местата, които са опасни за измама, се намират в петия район на Будапеща, на или близо до главната улица "Ваци". Преди всяко качване на такси винаги се разберете предварително за цената, защото някои таксаджии имат лошия навик да се опитат да си изкарат допълнителени форинти с екстра обиколки.

Друг вид измама се среща в много барове и ресторанти. Ако персоналът вижда, че сте турист, те ще ви дадат може би много по-скъпо меню на някой чужд език. Струва си винаги да се сравнят менютата и да се проверят цените преди консумацията. Приблизително в 1 от 5 ресторанта в центъра на Будапеща цените в английското меню са по-високи, отколкото в унгарското.

Десетте туристически заповеди

Ако вземете необходимите предпазни мерки, Будапеща обаче е един от най-прекрасните и романтични градове в Европа. С омайващата гледка от хълма Буда унгарската столица е перфектната лятна дестинация с приятен микс от култура, история и красота. Като непокорната сестра на Виена от Австро-Унгарската империя Будапеща е пълна с класика и приключения. Пригответе си удобни обувки, за да можете да се насладите на разходките, които ще ви разказват за крале, революции, холокоста и напредъка. Ето кои са и десетте туристически заповеди, които трябва да изпълните в унгарската столица.

1. Пийнете едно кафе при катедралата "Свети Стефан".
2. Вижте осветената гледка на града от Рибарските кули.
3. Посетете третия по големина парламент на света и прекосете някой от мостовете.
4. Наслаждавайте се на най-известните местни ястия, като супата гулаш или тортата "Естерхази".
5. Най-смелите могат също така и да опитат "Turo Rudi", любимото сладко на местните (извара покрита с шоколад).
6. Отпуснете се в термалните бани на града.
7. Научете нещо на унгарски, вторият най-труден език в света след китайския.
8. Прочетете преведено стихотворение на Шандор Петьофи, унгарския Васил Левски.
9. Посетете най-големия закрит пазар в Будапеща.
10. Гмурнете се в езеро Балатон, второто най-голямо езеро в Централна Европа

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай