бТВ се връща за празниците (обновена)

бТВ се връща за празниците (обновена) | StandartNews.com

София. бТВ връща сигнала си към Булсатком за предстоящите празници. Телевизията отряза сателитния доставчик в 3 часа на 22 декември заради просрочени задължения в големи размери. После го обвини в цензура и изнудване.  

"Към момента нямаме решение по казуса с Булсатком, независимомо от усилията ни в тази посока. За съжаление, дори нямаме изразена добра воля и гаранции от страна на оператора за преустановяване на дискриминационното и некоректното поведение спрямо бТВ Медиа Груп. Независимо от това, само заради вас, верните наши зрители, връщаме сигнала си към Булсатком за предстоящите празници, считано от днес, 23 декември, 16 часа", се казва в обръщение на медията.

В него се уточнява, че ако Булсатком не гарантира промяна в търговските си практики към бТВ Медиа Груп в предстоящите дни, твърде вероятно е да не успеят да подпишат нов договор от 1 януари 2013 г. за излъчването на програмите на бТВ Медиа Груп.

"Ще ви информираме допълнително в случай, че има различен, благоприятен развой за дългосрочните ни отношения. Пожелаваме ви топли и уютни празници с програмите на каналите на бТВ Медиа Груп", се казва още в обръщението.

"Сигналът на bTV Media Group през мрежата на Булсатком ще бъде възстановен днес, като предложението е в следващите дни да се мине в режим на нормални търговски преговори, за да не бъдат ощетени абонатите", съобщи представителят на Булсатком Пламен Петков. Договорите ще бъдат изпълнявани така, както са сключени – до 31 декември. Надявам се bTV Media Group да подходи разумно, призова Петков.

И ТВ7 възстанови сигнала

В събота и TВ7 обяви, че спира сигнала си към доставчика Булсатком заради натрупаните му задължения. Ден по-късно от медията обявиха, че "в името на обществения интерес на българските зрители и заради прозрачността, гарантирана от новините и публицистичните предавания на TV7", временно връща сигнала към доставчика до 31 декември 2012 г.

"От 1 януари 2013 г., TV7 и Супер 7 ще се излъчват по Булсатком само при договаряне на взаимноизгодни условия. До момента, Булсатком ни дължи като некоректен платец сериозна сума пари, въпреки крайно неизгодните за телевизията условия", съобщиха от телевизията.

Кабеларките отвръщат на удара

В скандала се намеси и Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО), от която заявиха, че ще спрат програмите на бТВ. В БАККО членуват 21 фирми.

Ябълката на раздора между бТВ Медия Груп и операторите е задължителният пакет от 6 програми, които медията им предлага. Според кабеларките условията на телевизията са неизпълними, без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване. "Това ще доведе до драстично поскъпване на цените за крайните клиенти", категорични са фирмите. В неделя доставчиците дадоха пресконференция, на която обвиниха бТВ и ТВ7 в картелно споразумение и обявиха, че са изпратили писмо до еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус. Подробности четете ТУК

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай