Скандалът с бТВ стигна Брюксел

Скандалът с бТВ стигна Брюксел | StandartNews.com

София. Скандалът с излъчването на бТВ по Булсатком и кабеларките стигна до Брюксел. От Асоциацията на потребителите на комуникационни и интернет услуги са го разказали в писмо до еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус, шефа на СЕМ Георги Лозанов и председателя на КРС Веселин Божков. 

Има наличие на картелно споразумение, заяви Янаки Ганчев, председател на УС на асоциацията. Той припомни, че в петък бТВ спря сигнала си към Булсатком, а след това към нея се присъедини и ТВ7, което облагодетелства един доставчик за сметка на друг. 

Тази миграция към друг оператор ще излезе солено. Говорим за пряка инсценировка. bTV е най-малкият проблем тук. Сравнителният анализ на асоциацията показва, че Булсатком е с едни от най-ниските цени и може би това е причината, коментира Ганчев.

Пламен Петков от Булсатком заяви, че фирмата не дължи нито стотинка на бТВ. Той определи действията на телевизията като "вероломен акт". 

Магдалена Георгиева от Българска асоциация на кабелните оператори смята, че стратегията на бТВ е целенасочен опит, започнал от 2008 г., тази медийна група да получи максимален приход от своите разпространители. Част от членовете ни са получили в началото на декември предизвестия за едностранно прекратяване на договорите си с бТВ, посочи тя. Имаме членове, които към 1 януари не притежават валидни договори за излъчване на бТВ и ще трябва да го прекратят, защото такива са законите. Отсъствието на договор категорично означава отсъствието и на сигнал, каза Георгиева.

Не би следвало една медия едностранно да прекратява договора си, защото поставя конкурентите в изключително нелоялна ситуация, добави тя. Георгиева обясни, че бТВ предоставя своите програми само в пакет. Това задължително пакетиране е едно от основанията, които карат асоциацията да мисли за злоупотреба с господстващо положение на пазара от страна на медията. Крайната цел на телевизията е да получи двойно или тройно увеличение на цената, на която предоставя своите програми, на който и да е оператор, подчерта тя.

В същото време от медийната група разпространиха официално съобщение, че заради зрителите сигналът на бТВ към Булсатком се връща за предстоящите празници, а преговорите продължават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай