бТВ даде ултиматум на Нова за "Господарите"

бТВ даде ултиматум на Нова за "Господарите" | StandartNews.com

София. бТВ даде ултиматум на Нова ТВ да спре предаването "Господари на ефира". Причината е, че копира италианския първообраз на шоуто Striscia la Notizia, за което бТВ са купили авторските права за страната ни. Ако двете медии не се разберат, може да стигнат и до съда.

Спорът между телевизиите започна през това лято, когато "Господари на ефира" напусна бТВ с шумен скандал. Малко по-късно стана ясно, че популярното шоу ще се премести в Нова телевизия. Междувременно пък бТВ направи свой формат на същото предаване. Претенциите на телевизията обаче са, че само тя може да излъчва подобно шоу в България, тъй като притежава ексклузивните права върху формата Striscia la Notizia за територията на страната.

"Излъчването на предаване със съдържание, което копира Striscia la Notizia, без уредени права с правоносителите, е безпрецедентно за медийната практика в България, особено, когато нарушението е извършено от национална медия, каквато е Нова телевизия", се казва в съобщение на бТВ.

Десетият сезон, който стартира на 10-и септември в ефира на телевизията, не е по лиценз на италианското Striscia La Notizia, отговориха от Нова ТВ. Според тях марката "Господари на ефира" от самото раждане на предаването е валидно регистрирана на името на продуцента - Global Vision, от който пък Нова ТВ придобива правата върху бранда. От телевизията са категорични, че няма какво повече да добавят към това становище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай