Брюксел одобри раздаването на декодери

Брюксел одобри раздаването на декодери | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия обяви, че одобрява предложената от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията мярка за осигуряване на декодери за социално слаби българи във връзка с прехода от аналогова към цифрова ефирна телевизия, предаде БНТ.

Брюксел дава зелена светлина за снабдяване с декодиращи устройства на хора със специфични социални потребности срещу ваучери. Това позволява сключване на договорите с фирмите, които бяха избрани да доставят декодиращи устройства за цифров сигнал на около 124 000 социално слаби българи.

Процедурата предвижда получаване на ваучeр, след което срещу него ще бъде предоставен и декодер.

Ваучерите ще бъдат раздавани от местните служители на Агенцията за социално подпомагане в помещенията на „Български пощи" в съответните райони. Конкретната пощенска станция и графикът ще бъдат оповестени предварително на място.

Очаква се раздаването на ваучерите да започне на 1 август, а не както беше обещано от 15-ти юли тази година. Условието за получаването им ще бъде попълването на декларация, с която кандидатите трябва да удостоверят, че няма възможност да приемат цифрова телевизия (без значение каква е платформата - спътникова, кабелна или eфирна).

Първият етап от доставката на декодери ще обхване нуждаещите се от четири района страната. Северозападен, Свероизточен, Южен централен район и в София.

Социално слабите, които имат право на енергийни помощи и живеят в селища, различни от административните центрове, ще бъдат уведомени за местата за снабдяване с устройствата в определените пощенски станции, в които се получават ваучерите.

Вече е обявена и втора тръжна процедура за доставка на декодери на oстаналите 87 000 социално слаби в районите Югозападен, Югоизточен и Северен централен район. Очаква се в края на август да започне раздаването на декодери и за хората, обхванати в този втори етап.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай