Броят села като градски квартали

Броят села като градски квартали | StandartNews.com

Вдигнаха им данъците

Много хубаво не е на хубаво. Това разбраха жителите на благоевградските села Рилци и Бело поле. През последните 15 години в селищата се построиха стотици нови къщи. След членството ни в ЕС пък хиляди македонци имат адресна регистрация. В Рилци са над 1000, а в Бело поле са над 4000.

„Тези неща са в основата на по-високите данъци и такса смет, които трябва да плащаме. Преминахме от шеста в пета категория като населени места с решение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С близо 80% по-високи ставки ще платим тази година. Местните хора дори събират протестна подписка", заяви кметът на село Рилци Живко Чукарски. Данък сгради не стряска местните жители, тъй като е 1,2 на хиляда от данъчната оценка. Не така стоят обаче нещата с такса битови отпадъци, която е 12 промила. Това означава, че домакинство, което е плащало за смет 60 лева, сега ще трябва да внесе в общинската хазна 108 лева. При данък сгради това увеличение не се усеща толкова много – ако си платил 3,50 лева, сега ще трябва да платиш 6,00 лева. „Истината е, че с новата категория се вдига данъчната оценка на недвижимите имоти в селото ни. Затова поскъпват и данък сгради, и такса смет", коментира Живко Чукарски.

„Искаме с тази подписка да накараме общинския съвет да свали промилите на битовите отпадъци, за да се компенсира това увеличение и да плащаме по-малко. Знаем, че от данъците никой не може да избяга, но сме против това драстично увеличение", заявиха инициатори на подписката в село Рилци.

Проблемът обаче е, че Законът за местните данъци и такси не позволява да се правят каквито и да е промени на вече определените тарифи от местния парламент в рамките на текущата година. „Можем да намалим данъчните ставки едва за следващата 2017 година. Но първо ще се направи анализ на ситуацията. По-високата категория на двете села е най-вече заради увеличеното население в тях и многото нови жилищни постройки, които са масивно строителство", заяви председателят на общинския съвет Радослав Тасков.

Сред другите критерии на МРРБ при категоризирането на населените места са плътността на държавната пътна мрежа, какъв дял е възрастното население над 64 г. спрямо 100 лиза на възраст от 15 до 64 г., инфраструктура, околна среда, достъп до интернет, данъчни приходи на населението, достъп до автомагистрала, организирано събиране на отпадъците и други.

„Решението на МРРБ явно има своите аргументи. То води да завишаване на данъчната оценка на недвижимите имоти. Двете селища са близо до общинския център. Направих справка, че за един имот от 560 квадрата там и жилище от 100 квадратни метра се е дължала такса битови отпадъци от 36 лева, а сега дългът е 57-58 лева. В село Рилци има имоти с пазарна цена от половин милион лева. В цялата страна се правят промени в категоризацията – нагоре или надолу", заяви зам.-кметът на община Благоевград по икономика и финанси Иво Николов. Всички останали села в общината са в друга група категория – шеста, седма и осма, където налозите са по-ниски. Там доскоро са били Рилци и Бело поле, но заради бума на строителството и много си жители вече са в по-горна категория. И ще плащат по-скъпо за данък сгради и такса смет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай