Броят квартиранти заради такса смет

Броят квартиранти заради такса смет | StandartNews.com

София. Да се затегне режимът на адресна регистрация в страната, поискаха работодателските организации на заседание на тристранката. "Само така може да се гарантира ефективно въвеждането на нова методика за определяне на такса смет от догодина", обясниха от БСК. Според изработената от финансовото министерство методика общините ще може да ползват три основи за определяне на таксата - с индивидуално измерване на количеството битови отпадъци в имота, според броя на контейнерите или според броя на живеещите в имота. Всяка община ще може да избере една или няколко от тези основи или комбинация от тях.

"Проблемът е, че въпреки законите регистрацията по настоящ адрес не се прилага", коментираха работодатели. БСК дори предлага да се завишат глобите за гражданите и домоуправителите, които не спазват сроковете за регистрация при промяна на адреса. Той е 30 дни, а глобата - от 100 до 500 лв.

Синдикатите подкрепиха новата методика за такса смет, но предложиха да се помисли и за добавянето на още показатели - например количеството потребена вода или ток в имота. Тази основа е удачна за вилни имоти, които не се ползват целогодишно, смятат от профсъюзите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай