Британският посланик критикува песимизма на българите

Британският посланик критикува песимизма на българите | StandartNews.com

София. Отрицателно отношение към положението в България и цинизъм спрямо начина, в който нещата стават в страната, съчетан с пламенен идеализъм към живота навсякъде другаде, пречат на страната да се развива. Това коментира британският посланик Джонатан Алън в лекция пред Атлантическия клуб по повод първата година от мандата си.

"Проблемът е, че този песимизъм и този цинизъм са заразителни. Политици, средства за масово осведомяване, неправителствени организации, „тинк-танкове", всички те преувеличават и пресилват. Това отношение се отразява и на чуждите дипломати и на съответните им правителства. То се превръща в характеристика за страната, която хората чуват и преразказват", коментира британският посланик.

"Става дори екзистенциален въпрос: не е достатъчно да се окачестви дадено действие като некомпетентно, то непременно трябва да е и корумпирано. Всеки нов мол априорно се приема като перачница за пари. Нещо по-лошо, такова предположение се използва и като извинение за бездействие", смята Джонатан Алън.

Според него обаче положението е преувеличено. Макроикономически България се приема за образцова държава сред членовете на ЕС. „България може да е най-бедната държава-членка на ЕС, но е в първата тройка по отношение на дефицита, публичния дълг спрямо брутния вътрешен продукт и съотношенията в банковите капитализации", обясни Джонатан Алън.

Според него обаче има още много работа в сферата на съдебната система, образованието и прозрачността във функционирането на институциите. „Прозрачността изисква нещо повече от прозорец. Означава също изработване на ясни стандарти за обществените услуги. Означава регулатори, които работят открито в интерес на гражданите и потребителите. Означава извънредно високи стандарти при декларирането на личния интерес от страна на онези, които са на власт. Означава плуралистични и независими медии", допълни британският посланик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай