Бриго Аспарухов: Терористите постигнаха целта си

Бриго Аспарухов: Терористите постигнаха целта си | StandartNews.com

„Целта на терористите беше постигната, а тя е да всяват страх, смята бившият директор на Националната разузнавателна служба Бриго Аспарухов.

По думите му терористичните атаки са насочени към най-неочаквани места, където най-много боли.

„Болката от събитията в Париж е много прясна, хората още обсъждат хаотично този въпрос. Специалистите трябва да си отговорят на един въпрос: Защо? Защо джихадистите привличат млади хора от Европа", коментира Бриго Аспарухов пред Нова ТВ.

По думите му е крайно време да се замислим защо се случва това, защо европейци изпълняват такива задачи?

Той напомни, че тероризъм винаги е имало. Но в Европа, например левият тероризъм, там терористичните актове са извършвани в името на нещо, винаги са оставяни послания.

Сега, според Бриго Аспарухов, става въпрос наистина за война.

„Въпросът е какво може да се прави оттук нататък", коментира Бриго Аспарухов. По думите му работата на разузнаването в Европа, Америка, Русия, Израел, е да открие мозъците на терористичните атентати и да ги ликвидира.

Военна сухоземна операция сега би решила проблемът частично, смята още експертът.

„В България има прекрасни арабисти, работили в службите. Разузнаването на България беше едно от силните, които познаваха арабския свят. Имаха всички възможности, които може да си представите от арсенала в разузнаването. Сега нещата са коренно различни. Но хората, които познават арабския свят, трябва да бъдат използвани", коментира още ген. Аспарухов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай