Брайън Мей празнува Деня на астероида

Коронавирусът не е единствената трагедия, която може да ни сполети, заяви легендата от "Куийн"

Брайън Мей празнува Деня на астероида | StandartNews.com

Брайън Мей отбеляза международния ден на астероида. По случая легендата от "Куийн" качи снимка в Инстаграм на космическия камък Бенну и предупреди последователите си, че коронавирусът не е единствената трагедия, която може да ни сполети.

"Този не е близо до Земята и не ни застрашава. Но има милиони като него, които представляват потенциална опасност за нашата планета. Международният ден на астероида цели да подготви човечеството за евентуална космическа заплаха - как да я посрещнем или дори да я предотвратим", написа китаристът.

Международният ден на астероида беше провъзгласен с резолюция на ООН от 6 декември 2016-а и е свързан с датата на падането на Тунгуския метеорит през 1908-а. Инициативата за учредяването на Деня на астероида принадлежи именно на астрофизика и легенда от "Куийн" Брайън Мей, както и на американските астронавти Едуард Лу и Ръсел Швeйкарт. Те получиха подкрепата на Асоциацията на изследователите на космоса и на Комитета на ООН по използването на космическото пространство за мирни цели. За пръв път се отбелязва през 2017-а, когато по цялия свят се организират научнопопулярни и образователни мероприятия в природонаучни музеи и планетариуми. Бяха организирани екскурзии до тематични изложби и лекции за космическото пространство, планетите и астероидите.

Тунгуският метеорит пада на 30 юни 1908-а на територията на Руската империя в Сибир. Мощността на произведения взрив е била между 40 и 50 мегатона в тротилов еквивалент. Взривната вълна поваля дървета на площ от 2000 квадратни километра. И до ден днешен не е изяснена истинската причина за взрива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай